Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da treba provjeriti informacije  o tome da Granična policija Hrvatske nelegalno i uz upotrebu sile vraća ilegalne migrante na područje BiH. 

– Takve informacije u prvom redu treba provjeriti Evropska unija s obzirom da je Hrvatska njen član i imaju preporuke da vrše provjere i na koji način se to čini jer ti ljudi ulaze u EU, što je njihova nadležnost – rekao je Lukač komentirajući informaciju da je policija Hrvatske ilegalno prebacila na područje BiH 35 migranata nakon readmisije iz Slovenije.  

Lukač ističe da kada je riječ o vraćanju illegalnih mitranata policija Unsko-sanskog kantona ima više informacija. Također je potvrdio da MUP RS ima saradnju sa Graničnom policijom BiH.  

– Na zahtjev Granične policije uputit ćemo još 20 naših pripadnika uglavnom na istočnu granicu BiH prema Srbiji i Crnoj Gori. Na taj način imamo i potpisan Sporazum o saradnji sa Graničnom policijom BiH – rekao je Lukač.

On je pojasnio da na granici prema Hrvatskoj nema pripadnika MUP-a Republike Srpske, te da to područje kontrolire Granična policija BiH.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba