Zemlje članice Evropske unije usvojile su nova pravila u vezi s uvjetima rada za vozače kamiona.

Odluka je donesena uprkos pozivima nekoliko zemalja da se obustave reforme kako bi se pomoglo kompanijama za prijevoz koje su ugrožene pandemijom koronavirusa.

Nova pravila mora da odobri Evropski parlament, a dogovor o njihovom usvajanju postignut je u decembru.


– Cilj novih pravila je da se osigura ravnoteža između poboljšanih socijalnih i radnih uvjeta za vozače i slobode vršenja prekograničnih usluga, a doprinijet će i sigurnosti na putevima – navodi se u saopćenju izdatom u sjedištu EU u Briselu. 

Prema novim pravilima, kamioni će morati da se vrate u zemlju iz koje dolaze svakih osam sedmica, a vozači će imati pravo da se vrate kući svake četiri sedmice. 

Pored toga, vozači će morati da se odmaraju izvan kamiona, a troškove smještaja će snositi poslodavci. 

Protiv novih mjera bilo je osam zemalja, uglavnom iz istočnog dijela Evrope, koje tvrde da bi ova pravila mogla da ugroze poslovanje, koje je već otežano uvođenjem graničnih kontrola unutar EU zbog koronavirusa.

Pravila o odmaranju stupit će na snagu 20 dana nakon objavljivanja novog zakona, a pravila o povratku kamiona u matične zemlje bit će uvedena 18 mjeseci nakon stupanja zakona na snagu. 


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – EU usvojila nova pravila u vezi s uvjetima rada vozača kamiona / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.