EU uveo sankcije ruskim i sirijskim zvaničnicima

N1 BiH

Evropska unija (EU) uvela je sankcije za devet osoba, među kojima su zvaničnici Sirijskog centra za naučne studije i istraživanja (SSRC) i ruske obavještajne službe GRU, a u okviru borbe protiv upotrebe hemijskog oružja.

Vijeće za vanjske poslove EU donijelo je odluku o sankcijama protiv korištenja i širenja hemijskog oružja.

Tokom sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica donesena je odluka o sankcijama šefu GRU-a i njegovom zamjeniku te još dva pripadnika za koje se sumnja da su upletene u slučaj iz Salisburyja, u Velikoj Britaniji.

U saopćenju se navodi kako su sankcije uvedene i za pet zvaničnika povezanih sa SSRC-om, koji se bavi razvijanjem i proizvodnjom hemijskog oružja.

Sankcije se odnose na zabranu putovanja u zemlje EU i zamrzavanje imovine, a cilj je spriječiti upotrebu i širenje hemijskog oružja. Osobama i kompanijama u EU zabranjeno je finansirati ljude kojima su uvedene sankcije.

Bivši ruski agent Sergej Skripal i njegova kćerka Julija otrovani su 4. marta 2018., nakon čega su Velika Britanija i više od 20 drugih zemalja protjerali 150 navodnih ruskih špijuna koji su radili pod diplomatskim pokroviteljstvom. Rusija je odgovorila na sličan način protjerivanjem njihovih diplomatskih službenika.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...