EU već u julu razmatra bh. aplikaciju za članstvo?


Ukoliko se to dogodi, Vijeće EU već bi idući mjesec moglo razmatrati bh. aplikaciju za članstvo u EU. To je, kako je rečeno “Avazu”, ambiciozno, ali i realno očekivanje, posebno ako se dogovori mehanizam koordinacije
Bosna i Hercegovina je u teškim pregovorima s Evropskom komisijom dogovorila adaptaciju teksta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), a nakon što je postignut politički dogovor između viših političkih instanci Evropske komisije i Vijeća ministara BiH, sve je spremno za potpis, a on bi trebao biti stavljen već do kraja ovog mjeseca, saznaje “Dnevni avaz” iz izvora bliskog bh. vlastima.

Ukoliko se to dogodi, Vijeće EU već bi idući mjesec moglo razmatrati bh. aplikaciju za članstvo u EU. To je, kako je rečeno “Avazu”, ambiciozno, ali i realno očekivanje, posebno ako se dogovori mehanizam koordinacije.

– To je sve završena stvar, jer je sve dogovoreno na višem političkom nivou. Zvanični potpis adaptacije Sporazuma s EU trebao bi se dogoditi do kraja ovog mjeseca, jer u julu će biti održana sjednica Vijeća EU na kojoj bi setrebalo raspravljati o našoj aplikaciji – tvrdi izvor ovog lista.

Osim ovog uvjeta, koji je bio jedan od onih bez kojeg aplikacija ne bi nikad ni dospjela na dnevni rad, BiH je ispunila i uvjet koji nije ključni, ali, kako je kazao izvor, on čini zahtjev BiH za članstvom kredibilnijim, a riječ je o popisu stanovništva.

– Odluka Agencije za statistiku da konačno deblokira taj proces stigla je u pravo vrijeme. Popis nije bio ključni, ali svakako je uvjet koji nam olakšava daljnji proces i sigurno bi na Vijeću EU bilo govora o tome da to nismo usvojili – navodi on.

U prilog BiH ide i to što Vijećem EU trenutno predsjedava Holandija, koja je još pri preuzimanju predsjedavanja kao jedan od svojih ciljeva navela širenje EU prema zapadnom Balkanu, s posebnim akcentom na BiH.

Ukoliko bh. zahtjev za članstvo bude prihvaćen, Vijeća EU će takozvani avis, odnosno odobravanje, proslijediti Evropskoj komisiji, što će biti signal za sastavljanje upitnika za BiH, a na osnovu odgovora institucije EU će u konačnici sagledati spremnost BiH za početak pregovora za članstvo, odnosno dobivanje kandidatskog statusa. U ovom slučaju cilj koji su sebi postavile aktuelne vlasti, a to je kandidatski status u 2017. godini, mogao bi biti ispunjen.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...