Nakon nove uzbudljive večeri kvalifikacija za Euro 2020. doznali smo još dvije reprezentacije koje su se plasirale na završnicu sljedećeg ljeta. Švicarci su razbili Gibraltar 6-1 i izborili prvo mjesto u skupini D zahvaljujući remiju Irske i Danske 1-1 koji je, pak, Dance ostavio na drugom mjestu i donio im izravan Euro, a Irce odveo u play-off.

Španjolci su pobjedom nad Rumunjskom 5-0, s Danijem Olmom na klupi, osigurali mjesto u prvoj jakosnoj skupini na ždrijebu grupne faze 30. studenoga u Bukureštu pa je tako još samo jedno mjesto u tom, elitnom “potu”, ostalo otvoreno.

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Posljednje mjesto u prvoj jakosnoj skupini, čime bi potencijalno mogla biti i protivnik Hrvatske, zasad drži Francuska s 19 bodova. No tamo može ostati samo u slučaju poraza Njemačke protiv Sjeverne Irske kod kuće ili remija uz pobjedu Nizozemske nad Estonijom ispod tri gola razlike (odgovarao bi im i njihov remi i poraz) pa bi Francuzi završili iznad crte.

Ne dođe li do takvog raspleta, “elf” će se ugurati unutra, a Francuzi sele u drugi “pot” i tako u skupini ne bi došlo do reprize finala SP-a protiv Hrvatske. 

U teoriji se prve jakosne skupine može dokopati i Poljska ako kombinirani poraz Njemačke i njena pobjeda nad Slovenijom bude veća od 11 golova razlike, uz kiks Nizozemske. Nemoguće? Apsolutno!

BIH DOBILA LIHTENŠTAJN

Talijani utrpali devet komada! Danska ostala iza Švicarske…

Revanš s Portugalom u skupini?

Ne pobijede li Nijemci, dakle, mogli bi biti u problemima jer bi ih Nizozemci pobjedom nad Estoncima prestigli zbog boljega međusobnog omjera, ali “elf” ni u tom slučaju ne bi mogao niže od druge jakosne skupine jer bi imao bod više od drugoga najboljeg drugoplasiranog Portugala.

Nizozemci moraju loviti pobjedu i da se maknu iz treće jakosne skupine u kojoj sad jesu i tamo pošalju Portugal, potencijalno i na noge Hrvatskoj, a bit će zanimljivo i u borbi za izbjegavanje posljednje jakosne skupine. Tamo će sigurno biti Finska, a Mađarska pobjedom od tri gola razlike nad Walesom tamo može gurnuti Čehe.

Podsjetimo, Uefa rangira nositelje za ždrijeb Eura isključivo prema bodovnom učinku u ovim kvalifikacijama tako da šest najboljih prvoplasiranih reprezentacija idu u prvu jakosnu skupinu, a preostali u drugu uz dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije. U trećem je bubnju većina drugoplasiranih reprezentacija osim dvije najlošije, koje idu u četvrti bubanj uz četiri pobjednika play-offa u ožujku.

Dakako, s obzirom na to da sve skupine nemaju jednak broj reprezentacija, u onima sa šest za ovaj se poredak nisu računali rezultati protiv najlošije selekcije.

PIŠU ŠPANJOLCI

Bomba iz Katalonije! Barca je zagrizla za Brunu Petkovića…

Tko će u dodatne kvalifkacije?

Što se play-offa tiče, i tu će se situacija donekle iskristalizirati tek u utorak. Island je jedini sigurni sudionik play-offa Lige A, mogu mu se pridružiti i Sjeverna Irska ili Irska iz Lige B te Bugarska, Izrael ili Rumunjska, momčadi iz Lige C, kako bi popunili upražnjena mjesta.

U Ligi B razigravat će Bosna i Hercegovina, protivnici joj mogu također biti Sjeverna Irska ili Irska te Wales i Slovačka ne uspiju li se plasirati izravno u posljednjem kolu. U Ligi C jedan par čine Norveška i Srbija, a drugi Škotska i netko od trolista Bugarska/Izrael/Rumunjska, što će biti određeno ždrijebom u petak u podne u Nyonu.

Situacija je jedino čista u Ligi D gdje će za mjesto na Euru razigravati Gruzija kod kuće protiv Bjelorusije te Sjeverna Makedonija protiv Kosova. Pobjednici tih polufinala međusobno će igrati za jedno mjesto na završnom turniru. Sve utakmica play-offa igraju se u posljednjem tjednu ožujka.

Provizorne jakosne skupine za Euro 2020.

podebljano – bit će u toj skupini
* – još nije osigurala Euro
reprezentacija – bodovi (gol-razlika) /  eventualna preostala utakmica

1. jakosna skupina

Italija – 24
Belgija – 21 / Cipar kući
Engleska – 21
Ukrajina – 20
Španjolska – 20
Francuska – 19 (+15)

2. jakosna skupina

Njemačka 18 (+18) / Sj. Irska kod kuće
Švicarska 17
Hrvatska 17
Poljska 16 (+7) / Slovenija kući
Rusija 18 (+11)
Portugal 17 (+16)

3. jakosna skupina

Turska 17 (+7)
Nizozemska 16 (+12) / Estonija kući
Danska 16
Austrija 16 / Latvija u gostima
Švedska 15 (+7)
Češka 15 (+2)

4. jakosna skupina

Finska 12
Mađarska 12* (-1) / Wales u gostima
pobjednik play-offa Lige A (Island / Bugarska/Izrael/Rumunjska / Sjeverna Irska / Irska ???)
pobjednik play-offa Lige B (Bosna i Hercegovina / Sjeverna Irska / Irska ???)
pobjednik play-offa Lige C (Škotska – Bugarska/Izrael/Rumunjska vs Norveška – Srbija)
pobjednik play-offa Lige D (Gruzija – Bjelorusija vs Sjeverna Makedonija – Kosovo)

Izvor: Josip Tolić / 24sata.hr