Tko je do detalja shvatio kako funkcionira ždrijeb za Euro idućeg ljeta, koga Hrvatske može izvući, a koga ne i zašto… zaslužio je titulu doktora matematike.

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Doista je nevjerojatno kakav je Uefa uspjela napraviti cirkus s Europskim prvenstvom. 
Najprije je Michel Platini zakuhao svojom idejom u 12 država domaćina Eura, a onda je Čeferinova garnitura izumila Ligu nacija i, kako bi joj dala natjecateljski značaj, odlučila da se i preko nje može na Euro. Eh, sad, kako točno…


Prvi put u povijesti imamo dva ždrijeba za jedno veliko natjecanje! U Bukureštu 30. studenog u bubanj će 20 momčadi i 12 gradova/država domaćina. Ali sve je dirigirano time da svaka reprezentacija domaćina koja se plasirala na EP mora igrati kod kuće prvi krug, ali isto tako u skupini ne mogu, zbog političkih razloga, biti Rusija i Ukrajina te Rusija i Kosovo.

ANKETA

Ajmo, izbornici! Izvucite nam najbolju skupinu za Euro 2020.


No nemoguće je da svi domaćini sve tri domaće utakmice igraju u svom gradu, pa će u nekim skupinama biti dva domaćina i ždrijebom će se odrediti gdje će igrati međusobni susret.
 Štoviše, zbog svih tih uvjeta već se zna da će u skupini B, koja se igra u Kopenhagenu i Sankt Peterburgu, igrati Belgija, Rusija i Danska, a u skupini C (Amsterdam, Bukurešt) Ukrajina i Nizozemska. 


Samim time, u te skupine ne može ući Hrvatska jer su mjesta iz drugog jakosnog šešira zauzeta. 
Navijači su se u anketi na portalu 24sata izjasnili: kao idealnu skupinu vide onu u kojoj su Italija, Hrvatska, Austrija i netko iz playoffa Lige D (Gruzija, Bjelorusija, Makedonija ili Kosovo). Bez obzira na to što bi ta skupina igrala u Rimu i Bakuu, što znači najdalje moguće putovanje za navijače, odlazak u Azerbajdžan na jednu ili dvije utakmice.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Njemačka je drugi najpoželjniji nositelj, a najmanje navijača želi Španjolsku. Iz trećeg bubnja, osim Austrije, poželjna je Češka, a više bi ljudi htjelo Portugal nego Švedsku. 
No ovaj se put događa i nešto što nije u prethodnih deset hrvatskih nastupa na velikim natjecanjima: počeli smo kalkulirati o drugom krugu. Navijači, naravno, ne Dalić i igrači. Naime, format Eura je – kao što su bila svjetska prvenstva od 1986. do 1994. – sa šest skupina po četiri reprezentacije, pri čemu će iz četiri od šest skupina u nokaut fazu otići po tri momčadi.

Dalićevi “vatreni” toliko su podigli letvicu da se prolazak skupine više ne smatra nikakvim uspjehom nego valja gledati dalje, pa samim time da je bolje imati u skupini moćnu Englesku, ili Španjolsku i Njemačku, koje su uvijek opasnije u nokaut fazi, kao i Portugal, nego naletjeti na njih u osmini finala.

JEDNA SKUPINA SKORO POPUNJENA

Francuska nije nositelj, ali čeka nas pakao! Evo svih protivnika


Još nešto: ždrijeb Eura prenosit će Sportklub ili Nova TV, ali utakmice Hrvatske na Euru navodno HTV. Doznajemo da HRT želi otkupiti prava na Euro, barem utakmice koje će idućeg ljeta igrati naša reprezentacija. Sportklub je nositelj prava i utakmice naših prodao je Novoj TV. No sad HRT pregovara sa Sportklubom i postoji velika mogućnost da uz “vatrene” strepimo uz HTV. Nakon izvrsne “Zabivake” u ljeto 2018., bilo bi sjajno gledati istu postavu idućeg ljeta. Uz isti rezultat. A reprezentaciji je ionako – čast Sportklubu i Novoj TV – i mjesto na državnoj televiziji.

 

Izvor: Ante Buškulić / 24sata.hr