Čuvena pariska robna kuća “Galeries Lafayette” evakuirana je danas nakon upada pristalica “žutih prsluka“, koji su uzvikivali slogane protiv potrošačkog društva. 

Policija je kasnije istjerala demonstrante na ulicu.
 U međuvremenu se skoro 200 ljudi okupilo nedaleko od tržnog centra “Le Ale”. 

Portparol vlade Francuske Sibet Ndiaj osudila je radikalizam među demonstrantima.

– Nažalost, “žuti prsluci” mjesecima truju ljude koji misle da je političko nasilje legitimno. U svakom slučaju, mi to ne možemo prihvatiti – rekla je Ndiaj.

Kineska agencija Sinhua objavila je fotografije s ulica Pariza na kojima se vide zapaljeni i prevrnuti automobili, razbijeni izlozi i ulazi u prodavnice.

Danas je tačno godina od izbijanja protesta “žutih prsluka” prvobitno zbog povećanja cijena dizela, goriva koje Francuzi najčešće koriste. Demonstracije su, međutim, kasnije prerasle u opće proteste protiv reformi predsjednika Emanuela Makrona.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.