ODIGRANA su četiri kola proljetnog dijela HNL-a, a dominantna tema nastavka prvenstva je VAR. Za jedne uvođenje videotehnologije predstavlja neophodan tehnološki korak kako bi se suci mogli što uspješnije nositi sa zahtjevima modernog nogometa, dok se za druge radi o bespotrebnom izumu i ubojici emocija.

Pritom se sasvim pogrešno, a nerijetko i maliciozno, odluke donesene na temelju VAR-a u medijima atribuiraju kao “pomoć” nekom klubu, iako VAR samo pomaže sucima donijeti ispravnu odluku, odnosno ispraviti greške na štetu tih klubova. Nakon što je trener Dinama Nenad Bjelica protiv Šahtara ispao iz Lige prvaka i na televiziji VAR nazvao “sranjem”, analizirali smo je li to zaista tako, a 65 posto korisnika Indexa tada je u anketi glasalo u korist VAR-a. Bit će zanimljivo vidjeti kakvi će biti rezultati nove ankete.  

 

Sustav nije savršen, ali će se dodatno razvijati i ostati važan sastojak i budućnost nogometa, pa tako i HNL-a, koji je godinama imao problema s institucionaliziranim sudačkim krađama i nepovjerenjem.

U četiri kola od uvođenja videotehnologije u hrvatsku ligu doneseno je devet VAR odluka koje se mogu ocijeniti kao one koje direktno utječu na (trenutni) rezultat.

Već u prvom kolu, sudac Pejin je na susretu između Varaždina i Hajduka koristio VAR u čak četiri navrata. Jednom je Hajduku poništio gol zbog zaleđa, dok mu je u tri preostala navrata dodijelio jedanaesterac. 

U drugom kolu ne bilježimo bitniju “VAR aktivnost”, osim sumnjive situacije u Rijeci kojoj protiv Slaven Belupa nije dosuđen jedanaesterac, a čini se kako su suci u VAR sobi potvrdili glavnom sucu Matocu kako nema elemenata za najstrožu kaznu. Rijeka je u toj utakmici pobijedila pa odluka nije utjecala na ishod.

Treće proljetno kolo bilo je ujedno i najaktivnije. Sudac Pajač je na utakmici između Slaven Belupa i Hajduka poslije jednog duela u šesnaestercu domaćina najprije svirao prekršaj u napadu, da bi nakon toga ispravno dosudio penal za Bijele. Hajduk je utakmicu svejedno izgubio.

Rijeka je mislila da je došla do sva tri boda protiv Gorice kada je Čolak pogodio u posljednjim trenucima susreta, ali sudac Jović je uz pomoć VAR-a poništio gol i utakmica je završila 0:0. Konačno, u derbiju kola između Osijeka i Dinama sudac Zebec najprije je dosudio penal u Dinamovu korist, da bi ga uz pomoć VAR-a poništio. Osijek je slavio 1:0.

U kolu odigranom proteklog vikenda, VAR je ponovno imao posla na Hajdukovoj utakmici. Na Poljudu im je protiv Gorice najprije priznat, a potom i poništen gol zbog ofsajda. U obje situacije, Bebek i njegovi pomoćnici početno su donijeli krivu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bismo analizirali koliko je VAR ispravio grešaka koje su se dogodile u korist, odnosno na štetu pojedinih klubova, onda bismo dobili ovakve podatke: VAR je u pet navrata ispravio grešku počinjenu na štetu Hajduka, dok je u dva navrata ispravio grešku koja mu je išla u korist. Još dva kluba su itekako sretna što VAR postoji. Osijeku je poništena jedna pogreška koja je išla na njihovu štetu, a Gorici dvije (uz ispravak jedne odluke koja joj je išla u korist).

S druge strane, imamo nekoliko klubova kojima pregledavanje snimki nije pomoglo. Dinamu, Slaven Belupu i Rijeci VAR je oduzeo po jednu pogrešnu odluku u njihovu korist. VAR je u čak tri navrata ispravio grešku u korist Varaždina te jednom onu koja se dogodila na njegovu štetu.

Međutim, sama analiza koliko je VAR pomogao u ispravljanju “za” i “protiv” odluka u odnosu na neki klub dobiva značenje samo ako znamo koliko bi utakmica (vjerojatno) završilo drugačijim ishodom da nije bilo VAR-a – dva najoštećenija kluba bili bi Osijek i Hajduk, dok bi Rijeka najviše profitirala. To je posebno bitno u kontekstu borbe za drugu poziciju koja ove godine ima ogromno značenje jer i ona donosi kvalifikacije za Ligu prvaka.

Hajduk bi bez VAR-a imao velike šanse ostati bez dva boda u Varaždinu. Iako mu je i protiv Gorice na Poljudu neopravdano poništen prvi gol koji uvijek ima najveću vrijednost, konačni rezultat od 6:0 sugerira kako ta greška možda ipak ne bi bila presudna, a naknadno su se i greške izjednačile.

Osijek bi protiv Dinama uz neopravdani penal za goste ostao bez dva, a vjerojatno i sva tri boda s obzirom na Dinamovu snagu i povijest dosadašnjih ogleda. Rijeka ne bi profitirala samo od činjenice da su njeni direktni konkurenti oštećeni već bi im i neopravdano priznati pogodak protiv Gorice donio dva boda više na kontu.

Konačno, borba za drugu poziciju bi ovako izgledala da u HNL-u nema VAR-a:

Rijeka 43 boda
Hajduk 42 boda
Osijek 35 bodova

Za razliku od stvarnog stanja tablice, Osijek se ne bi samo oprostio od borbe za drugu poziciju već bi ga prestigla i Lokomotiva te bi se nalazio na petom mjestu prvenstvene ljestvice. Hajduku bi umjesto tri boda prednosti kaskao bod za Rijekom, a s obzirom na trend HNL-a ove sezone, razlika između ovih klubova će biti takva da će svaki bod biti ključan. 

Treba napomenuti kako ova analiza nije i ne može biti kompletna, jer u obzir može uzeti samo one situacije u kojima vidimo da je sudac donio ili promijenio odluku na temelju VAR-a. Koliko je točno odluka sudac donio u komunikaciji s VAR sobom, bez pregledavanja snimki koje mi kao gledatelji možemo uočiti, ne možemo precizno znati. 

VAR je već u prva četiri kola ispravio nekoliko velikih nepravdi i grešaka. Nije ni izbliza savršen sistem, ali je bolji od svega što smo dosad mogli vidjeti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Više saznajte na izvornom linku: – Evo kako bi izgledala tablica HNL-a da nema VAR-a / (index.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.