Osim Hadžipašića, uhapšen je i Goran Lalović, suvlasnik firme Centar za obrazovanje VITA plus i njegov bliski saradnik.

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros operativnu akciju kodnog naziva “Pero”. Kako ”Avaz” saznaje iz izvora bliskih istrazi, do sada su uhapšene 22 osobe.

Riječ je, kako saznajemo, o aktivnostima koje se odnose na izdavanje lažnih diploma.

Aktivnosti se provode prema naredbama Tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda Bihać, potvrdio je Luka Miladinović, portparol SIPA-e.

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšen je i bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji generalni sekretar političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić. On se ranije dovodio u vezu s lažnim diplomama jer ima svoj privatni centar za obrazovanje u Cazinu.

Osim Hadžipašića, uhapšen je i Goran Lalović, suvlasnik firme Centar za obrazovanje VITA plus i njegov bliski saradnik. Oni su uhapšeni u Cazinu.

“Avaz” otkriva da su uhapšena i dva uposlenika SIPA-e jer su otkrivala informacije iz istrage. Oni su uhapšeni prema naredbama Suda i Tužilaštva BiH. Kako nezvanično saznajemo, jedan uhapšeni pripadnik SIPA-e je Božo Purković. Drugi je tek lišen slobode. Oni su otkrivali osumnjičenima šta i kako planira SIPA u ovoj akciji i ko je predmet istrage.

(avaz.ba)

Detalji akcije SIPA-e: Izdate hiljade nelegalnih diploma, istraga obuhvatila 58 osoba

Službenici Tužilaštva USK u saradnji sa SIPA-om sproveli su danas akciju “Pero” koja je rezultat višemjesečne istrage koja je obuhvatila čak 58 fizičkih i pravnih osoba.

Osumnjičenim se stavlja na teret da su od 2014. godine do danas na području Federacije BiH, ali i dijela Republike Srpske, pronalazili osobe i nezakonito im pribavljali različite certifikate i diplome od osnovne škole do visokoškolskih ustanova.


Velika akcija SIPA-e širom BiH zbog afere “diplome”, među uhapšenima i bivši političar Službenici SIPA-e i MUP-a USK u školi (Foto: Klix.ba)

Prema riječima glasnogovornice Tužilaštva USK Irene Marjanović-Čavkić osumnjičeni su stekli višemilionsku korist, a pribavili su više hiljada nezakonitih diploma.

“Tako su stekli višemilionsku korist, a nelegalno stečenim novcem su kupovali nekretnine kako bi ga legalizirali”, dodala je.

Budžet FBiH je oštećen za blizu 200.000 KM neplaćenog poreza.

Policija na ulazu u školu Policija na ulazu u školu “VITA plus Cazin” (Foto: Klix.ba)

Pripadnici SIPA-e su danas izvršili pretrese na 12 lokacija širom BiH i uhapsili više osoba nad kojima će biti izvršena kriminalistička obrada te će biti predati dalje u nadležnost tužilaštva. Pretresi su izvršeni na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva.

U opsežnoj policijskoj akciji je, kako saznajemo, uhapšen i bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji generalni sekretar političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić.

On je vlasnik Centra za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin. Ova ustanova osnovana je 22. januara 2014. godine i posjeduje odobrenje za rad koje je izdalo Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

(klix.ba)