Povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, u svim gradovima FBiH biće položeno cvijeće i odata počast poginulim borcima. U FBiH je praznik i neradni dan, dok u RS nije praznik i danas je sasvim običan radni dan.

Danas će delegacije svih nivoa vlasti u KS položiti cvijeće i odati počast poginulim borcima – braniteljima i civilima Sarajeva na sljedećim lokacijama:

– 09:00 sati – Spomen obilježje “Vječna vatra”
– 09:30 sati – Mezarje Kovači – mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića;
– 10:00 sati – Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina;
– 10:30 sati – Spomen-park Vraca.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić učestvovaće u svečanostima obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz PSBiH.

Izetbegović će danas, 25. novembra, u 9,00 sati, zajedno sa zvaničnicima sa svih nivoa vlasti, položiti cvijeće na spomen – obilježju „Vječna vatra“.

Izetbegović i Zvizdić u 9,30 sati položiće cvijeće na mezarju „Kovači“ i na mezaru prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića.

U 10 sati Izetbegović i Zvizdić položiće cvijeće na Spomen – obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Zvizdić u 10,30 sati polaže cvijeće i u Spomen – parku „Vraca“.

U povodu Dana državnosti BiH izaslanstvo Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije će sutra u 11 sati, odati počast poginulim borcima NOB-a na Partizanskom spomen groblju u Mostaru.

Nakon toga će odati počast šehidima i poginulim braniteljima u ratu 1992.-1995. na Šehitlucima u Mostaru u 12 sati, priopćeno je iz Skupštine HNŽ-a.

U povodu Dana državnosti BiH, Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar sutra će, 25. novembra, na Partizanskom spomen groblju u 11 sati takođe položiti cvijeće i odati počast palim antifašistima u Drugom svijetskom ratu.

Iz Udruženja pozivaju svoje članove, ali i druge organizacije i građane da uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera posjete Partizansko spomen groblje.

Udruženje antifašista će zatim, u 12 sati, položit cvijeće i na Šehitlucima te odati počast palim borcima u prošlom ratu.

U organizaciji nevladinih organizacija (Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća-pokret za ravnopravnost, MDD Merhamet, La Benevolencija, KUD Proleter i Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99), bit će održana simbolična manifestacija obilježavanje Dana državnosti BiH na kraljevskom gradu Bobovcu.

Manifestacija će biti održana 25. novembra s početkom u 12 sati na Bobovcu. Predstavnici NVO, te lokalnih i drugih institucija i organizacija će se obratiti skupu.

U ime člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića izaslanik Amel Suljević će se obratiti skupu. Na manifestaciji će govoriti i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Izvor: BHRT

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.