Tramp i Putin: Obavili telefonski razgovor Arhiv
Evo o čemu su pričali Tramp i Putin, dva najmoćnija čovjeka na svijetu

Prvi čovjek SAD i Rusije

Avaz.ba

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) razgovarao je danas s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o mogućnostima novog nuklearnog sporazuma, sjevernokorejskoj denuklearizaciji i političkoj situaciji u Venecueli, saopćila je Bijela kuća.

Portparolka Bijele kuće Sara Senders (Sarah Sanders je izjavila novinarima da su dvojica predsjednika razmatrala mogućnosti novog višestranog nuklearnog sporazuma između SAD, Rusije i Kine ili dodatka postojećem strategijskom nuklearnom sporazumu između SAD i Rusije.

– Razgovarali su o nuklearnom sporazumu, novom i proširenom, i mogućnostima razgovora s Kinom o tome također – rekla je Senders. 

Ona je potvrdila i da je razgovor trajao više od sat vremena i da je jedna od tema bila Malerov izvještaj o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine u kontekstu da je istraga po ovom pitanju završena.

– Razgovarali su i o trgovinskoj razmijeni dvije zemlje i činjenici da se ona povećala od kada je predsjednik Tramp stupio na dužnost. Također su razgovarali o Sjevernoj Koreji, o Ukrajini i Venecueli, sve u svemu to je bio jedan veoma pozitivan razgovor – naglasila je Senders.

Da su ruski predsjednik Putin i američki predsjednik Tramp danas razgovarali potvrdio je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov (Dmitry).

– Telefonski razgovor između Trampa i Putina trajao je skoro sat i po – rekao je Peskov, prenosi TASS i navodi da sekretar za štampu ruskog predsjednika za sada nije saopćio detalje ovog razgovora. 

(Autor: Avaz)