I TRI DANA nakon remija sa Šahtarom (2:2) u 3. kolu skupine F Lige prvaka Dinamo je glavna tema među Zagrepčanima i navijačima u cijeloj Hrvatskoj.

Hrvatski prvak je u ove tri utakmice u LP-u pokazao da se može nositi s ozbiljnim europskim momčadima do te mjere da Dinamovi navijači tuguju jer u Harkivu nije osvojio sva tri, nego samo jedan bod. Momčad Nenada Bjelice oduševljava jednostavnom, ali ubojitom igrom, a koliko je Dinamov trener majstorski posložio momčad dovoljno govore nevjerojatni statistički podaci.

Dinamo je u tri vrlo važne statističke kategorije druga najlošija momčad u Ligi prvaka. Na ljestvici od 32 momčadi Dinamo je 31. po prosječnom posjedu lopte, točnim dodavanjima po utakmici i ukupnom broju udaraca na gol u Ligi prvaka. U prve dvije kategorije lošiji od Dinama je samo Lokomotiv Moskva, a po broju udaraca na gol samo Galatasaray. Na prvi pogled riječ je o katastrofalnoj statistici, ali ako je promotrimo iz kuta onoga u čemu je Dinamo među najboljima u Ligi prvaka, vrlo je lako zaključiti kako Bjelica sjajno koristi komparativne prednosti svojih igrača i tjera vodu na svoj mlin, odnosno usmjerava utakmicu kako bi one došle do izražaja.

“Mi smo momčad protiv koje je jako nezgodno igrati. Fizički smo jaki i vrlo agresivni”, rekao je Dinamov trener dan nakon remija sa Šahtarom. Sad je jasno i na što je mislio.

Prema prvom grafičkom prikazu čini se da Dinamo ne voli previše držati loptu i da se muči s dodavanjima, ali to je upravo ono što Bjelica želi od svojih igrača. Dinamo svjesno prepušta posjed protivniku, što je radio i prošle sezone u Europa ligi, svodi utakmice na fizikalije i duele jedan na jedan te u njima jako dobro prolazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše duela u ovogodišnjoj Ligi prvaka bilo je baš na Dinamovim utakmicama. Njegovi igrači pokušavaju uvjerljivo najviše driblinga po utakmici, a po uspješnosti u toj statistici dijele sedmo mjesto sa Šahtarom. Sad se vraćamo na spomenuti podatak da je Dinamo među najlošijim momčadima po broju udaraca na gol jer u odnosnu na taj podatak potpuno ludo djeluje drugi – da je Bjeličina momčad daleko najefikasnija u LP-u s nevjerojatna 32 posto realizacije. 

Dinamo u prosjeku ima 6,3 udaraca na gol po utakmici i fascinantno je da je iz toliko malo pokušaja uspio zabiti čak šest golova. Treba uzeti u obzir da je protiv Cityja imao samo dva udarca na gol, ali statistički gledano riječ je zaista o nevjerojatnim podacima. Vidi se to i u individualnoj statistici. Od igrača koji su imali više od šest udaraca na gol najefikasniji je sa 67 posto realizacije Erling Haaland iz Salzburga, a odmah iza njega su, sa 44 posto, Raheem Sterling i – Mislav Oršić.

Ovi podaci pokazuju da je Dinamo dodavački i posjedom jedna od najlošijih momčadi u LP-u, ali i taktički jedna od najkvalitetnijih. Za razliku od nekih bivših Dinamovih trenera, Bjelica se u utakmicama u kojima je realno da traži bodove ne povlači i ne podređuje protivniku, nego ga uvlači u stil igre koji mu odgovara i melje ga svojim najjačim oružjem. Dinamo možda nije preatraktivan za gledanje, ali je strašno neugodna momčad za protivnike svojeg ili malo višeg ranga.

A to je puno važnije od umjetničkog dojma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Izvor: / index.hr