Gotovo dvije godine nakon što se javila ideja, video-tehnologija debitirat će u HNL-u. Premijeru će od 18 sati na startu proljetnog dijela sezone imati u Zaprešiću gdje Interu u goste dolazi Istra.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Početkom siječnja Međunarodni zbor nogometnih saveza dao je zeleno svjetlo, pa će i Hrvatska imati sustav koji se koristi u najboljim nogometnim ligama.

– Naravno da smo uvođenjem VAR-a htjeli vratiti povjerenje naših gledatelja koje je sigurno bilo u prošlosti poljuljano. Mislim da je to jako dobar potez koji smo napravili”, rekao je Marijan Kustić, izvršni direktor HNS-a, dok je Domagoj Vučkov dodao:

– Mi smo osposobili u prvoj generaciji edukacije 16 sudaca da nam mogu suditi uz uporabu VAR sistema. Imamo 12 osoba za VAR i 14 osoba koje su osposobljene da budu AVAR, a tehničara pet.

Utakmice u HNL-u prenose se s 12 kamera, dok u sobi za VAR sjede tri osobe; pomoćni sudac za pregled snimke, pomoćni VAR sudac te rukovoditelj snimke. Ako bude ekstra kamera, tu će biti i pomoćnik za pregled snimke.

– To je prostor koji mora biti nekakvih 15-ak kvadrata, koji mora imati uvjete da se unutra stavi komunikacijski stol s nekoliko monitara i dvoje do troje ljudi. Mora zadovoljavati nekakve instalacijske uvjete, kaže Nenad Črnko, član Izvršnog odbora HNS-a.

Više saznajte na izvornom linku: Davor Kovačević – Evo VAR-a, nema dar-mara: U Zaprešiću premijerno u HNL-u / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.