Dan nakon što je čelni čovjek italijanske desnice Mateo Salvini (Matteo) kazao da je Evropska unija leglo zmija i šakala, koje bi Italija trebala napustiti, oglasio se francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) porukom da Evropa ne smije biti sebična.

Makron je pozvao na snažniju budžetsku solidarnost u Evropi te upozorio Italijane da budu oprezni kada govore o pomoći iz Kine ili Rusije u borbi protiv koronavirusa.

– Francuska je zajedno s Italijom – rekao je Makron u intervjuu za vodeće italijanske listove.

On je podsjetio da se mnogo govori o kineskoj i ruskoj pomoći Italiju, ali je postavio pitanje zašto niko ne kaže da su Francuska i Njemačka isporučile Italiji dva miliona maski i desetine hiljada zaštitnih odijela.

Makron je istaknuo da to možda nije dovoljno, ali je ipak neki početak.

– Ne smijemo dozvoliti da budemo zatrovani onim što naši međunarodni partneri i konkurenti kažu – rekao je francuski predsjednik.

Makron je naglasio da Evropa mora da se osjeti ponosnom i jakom, jer ona to jeste, ali da sve to mora da ide brže.

– Upravo zato ja se zalažem za budžetsku solidarnost u upravljanju ovom krizom i njenim posljedicama – rekao je Makron.

Italija, jedna od najgore pogođenih zemalja ovom epidemijom, oštro je kritizirala Francusku i Njemačku nakon što su prvobitno odbile da osiguraju maske za lice i drugu opremu Rimu.

– Evropska unija je leglo zmija i šakala, koje bi Italija trebala napustiti – poručio je čelni čovjek italijanske desnice Mateo Salvini.

On je rekao da Italija treba pobijediti koronavirus i da zatim kaže zbogom EU, javila je italijanska agencija ANSA.

– Daleko od Unije. Ovo je leglo zmija i šakala. Hajde prvo da pobijedimo virus, a onda da još jednom razmislimo o Evropi. I da, ukoliko je neophodno, kažemo zbogom, ne rekavši ni hvala – poručio je Salvini.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Evropa ne smije biti sebična / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.