SAD su već preuzele najopasnije militante Islamske države iz zatvora u Siriji i sada Evropa treba primiti ostale, izjavio je predsjednik SAD Donald Tramp (Trump). 

On je na Twitteru napisao da se u SAD nalaze najopasniji zatvorenici džihadisti, kao i da Turska i Kurdi ne smiju dozvoliti pripadnicima Islamske države da pobjegnu.

– Evropa ih treba primiti nazad, nakon brojnih zahtjeva. Trebaju to sada učiniti. Oni nikada neće doći u SAD, niti će im to biti dozvoljeno – naglasio je Tramp.

Tramp je u četvrtak, 10. oktobra, potvrdio da su SAD iz Sirije sklonile džihadste Islamske države Aleksandu Kotija (Alexanda Kotey) i El Šafija Elšeika (El Shafee Elsheikhi), koji su povezani sa obezglavljivanjima u Siriji. Ova dvojica džihadista nalaze na sigurnoj lokaciji koju kontrolira Amerika.

TASS podsjeća na plan američke strane da dvojicu džihadista preveze u SAD, kako bi im se tamo sudilo.
 Turska je u srijedu, 9. oktobra, započela ofanzivu pod nazivom “Izvor mira” na sjeveroistoku Sirije. Ofanziva turske vojske započeta je vazdušnim napadima na položaje kurdskih jedinica u Siriji, a Ankara je saopćila da je cilj operacije stvaranje tampon zone duž tursko-sirijske granice, gdje bi se mogle vratiti sirijske izbjeglice koje se trenutno nalaze u Turskoj. Sirijska državna novinska agencija Sana je operaciju turske vojske nazvala činom agresije, a postupke Ankare je osudila i međunarodna zajednica. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba