Zbog zastoja u izvozu goveđeg mesa u Tursku, bh. farmeri koji uzgajaju na desetine grla stoke dovedeni su u bezizlaznu situaciju.

Kao moguća mjera s ciljem spašavanja domaćih farmera spominje se privremena zabrana uvoza mesa iz zemalja EU.

– Ljudi su zaista u veoma teškom položaju. Imaju bikove koji se i dalje tove, koji traže hranu, a koje ne mogu prodati. Ovo pitanje nije političke prirode. Ovo je životno pitanje i zbog toga smatramo da odluku o privremenoj zabrani uvoza mesa treba donijeti Vijeće ministara – kaže za „Avaz“ Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Slabiji kvalitet

Vijeće ministara je u tehničkom mandatu, ali to, prema riječima Pašalića, ne treba biti prepreka u donošenju odluke o privremenoj zabrani uvoza mesa.

– Stvoreno je jedno vještačko tržište u Turskoj i farmeri su povećali uzgoj grla. Imamo na terenu nekoliko hiljada više utovljenih grla nego ranije. Međutim, prolazi oktobar, a mi nemamo izvjestan plasman mesa. Ranije se meso izvozilo preko aerodroma u Tuzli i Banjoj Luci, ali sada imamo dozvolu da to radimo i kopnenim prijevozom jer smo dobili odobrenje EU za prolazak kamiona preko Bugarske – pojašnjava naš sagovornik.

Privremena zabrana uvoza trajala bi sve dok se ne bi otkupila domaća grla koja čekaju na izvoz. Inače, domaće meso na našem tržištu nije konkurentno s uvoznim, jer je za nijansu skuplje, ali ne treba zaboraviti da se u BiH uvozi tzv. prednji čerek, odnosno meso slabije klase, dok prvu klasu mesa pojedu Evropljani.

Četveroklasni uvoz

-Privremena zabrana uvoza pomogla bi domaćim farmerima da prevaziđu ovaj uistinu teški period – zaključuje  Pašalić.

Zahtjev za donošenje privremene mjere zabrane uvoza goveđeg mesa upućen je, osim Vijeću ministara, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, resornim entitetskim ministarstvima i Uredu  za veterinarstvo BiH.

Šemsudin Dedić, federalni resorni ministar, navodi kako naši farmeri u EU i Tursku izvoze meso I i II klase, a da se u BiH uvozi meso III i IV klase. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, najviše se uvozi svježa i smrznuta junetina iz Holandije, Italije, Austrije, Poljske i Njemačke. Prošle godine smo uvezli takvog mesa u vrijednosti od 180 miliona KM. Prema istim podacima, ukupni uvoz svih vrsta mesa iznosi 285,7 miliona KM, a izvoz je tek 54 miliona KM.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, na istom sastanku je najavio kako će se ubrzanim tempom krenuti s aktivnostima koje imaju za cilj zaštitu domaće proizvodnje.

Šta se dešava u Semberiji

Uzgajivači junadi na području Semberije nalaze se u izuzetno teškoj situaciji do koje su doveli nekontrolirani uvoz i nepostojanje mjera zaštite domaće proizvodnje. Koliko je situacija teška, potvrđuje i podatak da je samo u Semberiji trenutno u štalama 7.000 do 8.000 utovljenih bikova za koje nema kupca, uprkos višemjesečnim najavama iz Turske da će junetina biti otkupljena.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba