Da li je ijedan državni ministar sigurnosti mogao riješiti problem migracija u BiH? Ako ćemo objektivno – nije

Nisam sto posto siguran, ali čini mi se da je Bosna i Hercegovina jedina država u Evropi u kojoj je migrantska kriza na zapadnim granicama, a ne na istoku, odakle na njenu teritoriju godinama ulaze hiljade migranata. A to je, da pojednostavim, zbog toga što Srbija, uz pomoć Republike Srpske, migrante ubacuje u Bosnu, a Hrvatska, uz pomoć Granične policije BiH, ne da migrantima dalje prema Zapadu.

“Spriječen ilegalan prelazak 50 migranata iz BiH u Hrvatsku”, saopćeno je u maju 2020. godine. “Granična policija BiH spriječila 87 migranta da ilegalno pređu u Hrvatsku”, glasilo je saopćenje Granične policije izdato tri dana kasnije. “Granični policajci spriječili 183 ilegalna prelaska granice: Tri osobe htjele u BiH, ostali u Hrvatsku”, pisalo je u priopćenju od 8. avgusta 2020. godine. Mogla bi se ova saopćenja redati do unedogled i skoro uvijek će biti veći broj onih migranata koje su bh. graničari spriječili da napuste BiH od broja onih koji su pokušali ući u BiH. Ne treba, dakle, biti ekspert za sigurnost i pitanje migracija pa da shvatite kako HDZ-ovi kadrovi u policijskim agencijama BiH više vode računa o sigurnosti Hrvatske, nego o sigurnosti države u kojoj žive i rade. Zna to, vjerovatno, i državni ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Zna, ali nikada nije pokrenuo nijednu inicijativu kojom bi tražio odgovornost Zorana Galića, direktora Granične policije BiH, koji je dobar dio svog mandata proveo na bolovanju, ovlašćujući Svevlada Hofmana da u medijima brani neodbranjivo. Dobro, da budemo iskreni, Galićevu odgovornost nisu tražili ni Cikotićevi prethodnici Fahrudin Radončić i Dragan Mektić, koji su migrantsku krizu rješavali preko društvenih mreža, prvi na Instagramu, drugi na Twitteru. Ali ako ćemo realno, njihovi profili na društvenim mrežama su jedino čime državni ministri sigurnosti suštinski upravljaju. Nisu mogli ni Dragan niti Fahrudin, a ne može ni Selmo, narediti institucijama RS-a da na “svojoj teritoriji” otvore poneki kamp za smještaj migranata. Istina, mogli su obznaniti da MUP RS-a “ilegalno” prebacuje migrante na teritoriju Federacije. Ali nijedan od trojice državnih ministara to nije radio.
Selmo Cikotić je prešutio i objave uglednih svjetskih medija koji su dokaz(iv)ali kako Hrvatska ilegalno ubacuje migrante na teritoriju BiH. Prešućivao je to i “kritičar” Fahrudin Radončić, koji je za svog angažmana po pitanju migracija dobio pohvale direktno iz Zagreba. Mektić, istina, nije prešućivao, ali je, zato, previše pričao, pa je postao nerelevantan sagovornik. Da li je ijedan državni ministar sigurnosti mogao riješiti problem migracija u BiH? Ako ćemo objektivno – nije. Kako se, recimo, bilo ko može izboriti s migrantima koje u BiH prebacuje Srbija, a iz BiH im ne da Hrvatska pojačana prešutnom saglasnošću Evropske unije o “uporabi” prekomjerne sile na vrletima Plješevice.

Milorad Dodik je sto puta ponovio da ne dopušta angažman Frontexa na granicama BiH. Milorad Dodik je zabranio angažman Oružanih snaga na granici sa Srbijom. Milorad Dodik ne dopušta uspostavljanje migrantskih kampova na teritoriji Republike Srpske. Ko mu može narediti da promijeni stav? Niko. Da li Vijeće ministara BiH može donijeti odluku bez glasova Dodikovih ministara? Ne može.
I zato postoji slučaj Lipa koji “zgražava” Bruxelles, glavni grad Evropske unije u kojoj je Grčka. A iz te Grčke su migranti došli na teritoriju BiH. I sada imamo situaciju da “Srbija goni sa istoka, a Hrvatska ne da naprijed”.

Piše: Avdo Avdić / Oslobođenje.ba