Evropska unija od 2022. planira uvođenje sistema evidentiranja ulaza i izlaza na šengenskim granicama.

Državljani Crne Gore će najvjerovatnije od 2022. godine pored pasoša prilikom ulaska u države Evropske unije morati da skeniraju lice i daju otisak prstiju, saopšteno je iz Uprave policije.

Naime, Evropska unija od 2022. planira uvođenje sistema evidentiranja ulaza i izlaza na šengenskim granicama kojim će biti izbačeno pečatiranje pasoša.

Sektor crnogorske granične policije još nije zvanično obaviješten o novim mjerama koje Evropska unija planira da uvede od februara 2022. godine, a koje se odnose na granične provjere crnogorskih državljana prilikom ulaska u zemlje Evropske unije, prenosi “Alo.rs”.

– Međutim, na osnovu raspoloživih informacija sa pomenute konferencije koju je organizovao FRONTEX, možemo reći da se ove mjere odnose na uvođenje novih IT sistema u okviru tzv. EU paketa pametne granice. Naime, EU je ranije donijela propise o uvođenju novih IT sistema za granične provjere u cilju efikasnije kontrole lica koja nisu državljani država članica EU i brže provjere dužine boravka na teritorijama država članica – kazali su iz Uprave policije.

Početak upotrebe dva IT sistema iz pomenutog paketa, ETIAS (koji podrazumeva skeniranje lica i otisaka prstiju) i EES (Entry-Exit System), je planiran početkom 2022. godine.

– Početak primjene ovih sistema za naše državljane predstavljaće obavezu da pre početka putovanja u zemlje članice EU unesu u ETIAS​ svoje osnovne lične podatke i odgovore na ponuđena sigurnosna pitanja. Pristup ovom paketu će biti moguć preko sajta ili aplikacije za mobilni telefon. U roku od nekoliko minuta će građanin na isti način dobiti odgovor da li ima prepreka za ulazak u EU i to na osnovu automatske provere kroz baze podataka određenih EU agencija i zemalja članica – objasnili su iz Uprave policije.

Ukoliko eventualno bude nešto sporno tokom automatske provjere od državljanina će se na isti način tražiti da unese dodatne podatke, nakon čega će u roku od nekoliko dana preko sistema dobiti odgovor da li će mu se dozvoliti ulazak u Evropsku uniju.

– U slučaju negativnog odgovora građanin će imati pravo žalbe, a procedura za žalbu će biti sadržana u odgovoru – ističu u Upravi policije.

Ova provjera preko ETIAS-a će koštati pet eura i važiće tri godine.

Izvor: / novi.ba