Ruski mediji pokrenuli su “značajnu dezinformacijsku kampanju” usmjerenu protiv zapadnih zemalja kako bi pogoršali utjecaj koronavirusa te izazvali paniku i sumnju, navodi se u dokumentu Evropske unije.

– Ruski državni mediji, izdanja koja podržavaju Kremlj, provode značajnu dezinformacijsku kampanju o koronavirusu – navodi se u dokumentu od 16. marta u koji je Reuters imao uvid.

– Cilj dezinformacija iz Kremlja je pogoršati zdravstvenu krizu u zapadnim zemljama unutar šire strategije slabljenja evropskih društava – napisala je Evropska služba za vanjske poslove (EEAS).

Ruski mediji objavljuju lažne vijesti na engleskom, španskom, italijanskom, njemačkom i francuskom jeziku pa je Evropskoj uniji otežano informirati građane o suočavanju sa pandemijom – navodi se u izvještaju.

Evropska baza podataka zabilježila je od 22. januara skoro 80 slučajeva dezinformacija o koronavirusu.

Iz Evropske službe za vanjske poslove nisu htjeli komentirati izvještaj, ali je portparol rekao da je EU u kontaktu s Googleom, Facebookom i Microsoftom kako bi “raspravili širenje dezinformacija o Covidu-19”.

Rusija odbacuje optužbe, a predsjednik Vladimir Putin optužio je strane neprijatelje da prozivaju zemlju za širenje lažnih vijesti o pandemiji.

Ruski mediji u Evropi ne dopiru do šire publike, ali pružaju platformu populistima, pokazuju analize EU i nevladinih organizacija.

EEAS je kao primjer posljedica takvih dezinformacija naveo Ukrajinu te da je u lažnom saopćenju ukrajinskog ministarstva zdravstva krajem februara navedeno pet slučajeva zaraze koronavirusom u toj zemlji.

Vlasti su objavile da je saopćenje napisano izvan Ukrajine, navodi se u izvještaju. 


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Evropska unija teško optužila Rusiju: Šire laži o koronavirusu / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.