Tri evropske sile upozorile su u subotu Iran da ne započinje rad na gorivu na bazi uranijuma za istraživački reaktor, rekavši da je to u suprotnosti s nuklearnim sporazumom iz 2015. godine i naglasivši da bi ovakvi potezi imali jasne vojne implikacije.

UN-ovo tijelo za nadzor nuklearnog programa i Teheran saopćili su u srijedu da je Iran započeo proizvodnju goriva na bazi uranijuma u posljednjem kršenju nuklearnog sporazuma sa šest glavnih sila, dok zemlja vrši pritisak za ukidanje američkih sankcija.

– Snažno ohrabrujemo Iran da prekine ovu aktivnost i vrati se u potpunosti u skladu sa svojim obavezama iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (iranski nuklearni sporazum) bez odlaganja, ako želi očuvati ovaj sporazum – saopćile su Francuska, Britanija i Njemačka u zajedničkoj izjavi.

Iran je ubrzavao kršenja sporazuma u posljednja dva mjeseca. Do nekih od tih poteza je došlo nakon što je usvojen zakon kao odgovor na ubistvo svog najboljeg nuklearnog naučnika u novembru, a za koji je Teheran optužio svog neprijatelja Izraela.

Ovi potezi su također dio procesa odmazde koji je Teheran započeo 2019. godine kao odgovor na povlačenje američkog predsjednika Donalda Trumpa iz sporazuma i ponovno uvođenje američkih sankcija koje je sporazum ukinuo u zamjenu za ograničenja na iranske nuklearne aktivnosti.

Tri sile, koje ostaju u dogovoru s Kinom i Rusijom, navode da su “duboko zabrinute” i da iranska proizvodnja uranijumskog goriva nema civilni kredibilitet već potencijalno ozbiljne vojne implikacije.

Izvor: Fena