Nova šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala je juče da će pojačati borbu protiv klimatskih promjena, podstaći ekonomski rast, fokusirati se na digitalizaciju i pojačati spoljnopolitičke inicijative bloka.

Evropski poslanici juče su sa 461 glasom za, 157 protiv i 89 uzdržanih zvanično odobrili imenovanje Fon der Lajenove za predsjednicu Evropske komisije i njen tim od 26 komesara, među kojima je 15 muškaraca i 11 žena. Oni stupaju na dužnost u nedjelju, 1. decembra. 

Na plenarnoj debati uoči glasanja, Fon der Lajenova je naglasila svoje glavne političke prioritete, a pored ambicioznog plana za borbu protiv klimatskih promjena i podsticanje ekonomskog rasta EU, ona je istakla da vrata Evropske unije ostaju otvorena za članstvo zemalja zapadnog Balkana.

– Moramo pokazati našim prijateljima na zapadnom Balkanu da dijelimo isti kontinent, dijelimo istu istoriju, dijelimo istu kulturu i dijelićemo istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena – kazala je Fon der Lajenova.

U uvodnom govoru, ona je istakla da se obilježava 30. godišnjica „plišane revolucije” u Čehoslovačkoj i citirala češkog državnika Vaclava Havela. 

– “Radite za nešto zato što je dobro, ne zato što ima šansu da uspije”. Izabrala sam ovaj citat jer će naša Unija u sljedećih pet godina ući u proces transformacije koji će dotaći svaki dio našeg društva i ekonomije – kazala je Fon der Lajen poslanicima. 

Ona se zahvalila odlazećem predsjedniku Žan Klodu Junkeru, ali je kazala da je njegova Komisija često bila u defanzivi jer se bavila gorućim pitanjima boreći se da „održi jedinstvo i solidarnost”. Fon der Lajenova je kazala da se nada da će moći da se fokusira na pozitivnije politike i istakla da su „naša najveća dostignuća ostvarena kada smo odvažni”.

Nova šefica EK je rekla i da će se njena ambiciozna agenda fokusirati na „egzistencijalno pitanje” borbe protiv klimatskih promjena. Kazala je da će njen tim komesara raditi na evropskom zelenom sporazumu kako bi EU mogla da nastavi da bude globalni lider po pitanju promjena klime. Najavila je da će za 100 dana izaći sa sveobuhvatnim planom jer se „klimatske promjene tiču svih nas”. 

Stupanje Fon der Lajenove na dužnost je odloženo za 30 dana nakon što je Evropski parlament odložio glasanje o njenom timu jer je bio nezadovoljan nekim od kandidata za komesare.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba