Evropski sud pravde saopćio je danas da američki tehnološki gigant “Google” ne mora primjenjivati pravilo “pravo da bude zaboravljen” na domene izvan Evrope.

Odluka Evropskog suda pravde smatra se ključnom u utvrđivanju da li regulativa EU treba da se primjenjuje i izvan granica Evrope.

Američka kompanija tvrdila je da uklanjanje rezultata pretraživanja kao što je predviđeno regulativom EU ne treba da se proširi i na domen google.com ili u drugim zemljama koje nisu članice evropskog bloka.

Sud je donio odluku da operator pretraživača poput “Googlea” mora izvršiti “dereferenciranje linkova” ili uklanjanje sugestija, kao što to zahtijeva administrator ili sud u nekoj od članica EU za svaku od verzija svojih stranica, ali “pravo da bude zaboravljen” ne treba da ide dalje od toga.

– Nema obaveze, prema zakonu EU, da operator pretraživača, poput „Googlea“, izvrši sve dereferencije za sve vrste svog pretraživača – napominje se u odluci suda.

Slučaj pred sudom proizašao je iz pravnog spora koji je pokrenula Francuska 2014. godine u vezi s time da “Google” mora primijeniti regulativu “pravo da bude zaboravljen” na sve svoje domene.

AFP ističe da bi, u slučaju da je Francuska pobijedila, to produbilo spor između Evrope i SAD, gdje se nalazi većina tehnoloških giganata i čiji je predsjednik Donald Tramp (Trump) već sugerirao da se EU miješa u američko poslovanje.

“Google” je pozdravio odluku suda, prenosi Srna.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba