Društvena mreža Facebook se između ostalog bori i protiv opasnih teorija zavjere, a sada je zabranila i poricanje holokausta.

Facebook je saopćio da će napraviti promjenu pravila o govoru mržnje te da će zabraniti “sav sadržaj koji poriče i iskrivljuje istinu o holokaustu”.

Ovaj potez je uslijedio nakon višegodišnjih pritisaka jevrejskih grupa i organizacija . Facebook je kao razlog promjene pravila naveo povećanje antisemitizma širom svijeta uključujući njegovu platformu.

Istraživanje je pokazalo da četvrtina odraslih osoba u SAD-u starosne dobi između 18 i 39 godina vjeruje da je holokaust “mit, da je preuveličan ili da nisu sigurni po tom pitanju”.

Inače, Facebook se u proteklih nekoliko mjeseci mnogo odlučnije bavi problemom govora mržnje i štenih teorija zavjere, piše Mashable.

Izvor: Klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.