Nakon 12. odigranih kola u Prvoj ligi FBiH Velež je lider sa 30 osvojenih bodova. Rođeni imaju sedam bodova više u odnosu na prve pratioce Olimpik i Zvijezdu, te suvereno gaze ka eliti.

Velež je najefikasnija momčad u ligi sa čak 36 postignutih pogodaka, a shodno tome i prvi strijelac bh. ‘cvajte’ dolazi iz redova Mostaraca. Radi se o Nusmiru Fajiću koji briljira iz kola u kolu. Fajić je do sada postigao 16 pogodaka i samo ga pravo čudo može spriječiti da sezonu završi sa laskavim priznanjem.

Njegov prvi pratilac je iskusni Mirnes Salihović iz NK Slaven sa devet postignutih pogodaka, Fajićev saigrač Brandao je dodao sedam, dok su na šest za sada Dino Dizdarević (NK TOŠK), Dženan Haračić (NK Metalleghe BSI), te Fahrudin Kovač (FK Rudar Kakanj).

Ognjen Jaćimovićć (NK Zvijezda) i Marko Prgić (HNK Orašje) su postigli po pet pogodaka, a na četiri su Adnan Osmanović (FK Olimpik), Sinan Samardžić (NK Jedinstvo), Bajro Spahić (FK Rudar Kakanj) i Stefan Stojanov (NK Bratstvo).

Lista strijelaca Prve lige FBiH:

16 – Nusmir Fajić (FK Velež)

9 – Mirnes Salihović (NK Slaven)

7 – Brandao (FK Velež)

6 – Dino Dizdarević (NK TOŠK), Dženan Haračić (NK Metalleghe BSI), Fahrudin Kovač (FK Rudar Kakanj)

5 – Ognjen Jaćimović (NK Zvijezda), Marko Prgić (HNK Orašje)

4 – Adnan Osmanović (FK Olimpik), Sinan Samardžić (NK Jedinstvo), Bajro Spahić (FK Rudar Kakanj), Stefan Stojanov (NK Bratstvo)