FAJON: BiH treba iskoristiti ovaj trenutak za napredak ka EU


Evropska unija pokrenula je diplomatsku ofanzivu u Bosni i Hercegovini kako bi bili ispunjeni uvjeti koje je EU postavila pred BiH. Na taj način stekli bi se uvjeti da se bh. aplikacija za članstvo u EU razmatra narednog mjeseca, prije zakazanih godišnjih odmora. Poručila je to evropska parlamentarka Tanje Fajon, koja boravi u BiH.

Zvanična posjeta 

Fajon ovih dana boravi u zvaničnoj posjeti BiH, i to u pratnji svojih kolega Afzala Kana (Afzal Khan), Đanija Pitela (Gianni Pittella) i Knuta Flekenštajna (Fleckenstein), članova Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu.

– Za vrijeme naše posjete održat ćemo sastanke na najvišem nivou s predstavnicima BiH i entiteta. Moja poruka jeste da je ovo jedinstvena prilika za BiH da iskoristi ovaj moment i postigne dogovor o tri kriterija koja bi pružila šansu zemlji da ide korak dalje na svom putu ka EU – kazala je Fajon.

Dodala je da šanse postoje, iako atmosfera nije povoljna, da EU želi vidjeti ne samo dogovore na papiru nego i njihovu implementaciju.

– Veoma je bitan ovaj moment i nadam se da će se steći uvjeti i prije godišnjih odmora da se dobije pozitivna poruka Vijeća EU o bh. aplikaciji. Imam i nezvaničnu informaciju iz Brisela da će, ako se narednih dana postigne dogovor o tri veoma bitna kriterija, Vijeće EU razgovarati u julu prije godišnjih odmora – naglasila je Fajon.

Također, moglo se zaključiti da EU ponovo vodi svoju dobro poznatu politiku „štapa i mrkve“, jer i ovaj put u razgovorima s evropskim parlamentarcima spominju se znatna finansijska sredstva koja bi BiH mogla dobiti ispunjavanjem uvjeta i dobivanjem kandidatskog statusa.

– O mehanizmu koordinacije ovisi i finansijska pomoć BiH. Teško je govoriti o konkretnim sredstvima, ali svako može provjeriti koliki su iznosi u IPA fondovima koji bi bili dostupni BiH ako budu ispunjeni postavljeni uvjeti. U pitanju je finansijska stabilnost vaše države – zaključila je Fajon.

Tri uvjeta

Delegacija evropskih parlamentaraca predvođena Đanijem Pitelom održala je jučer i sastanak s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. Nakon sastanka na pres-konferenciji Piteli je kazao da EU smatra da je krajnje vrijeme da se zatvore sva otvorena pitanja, kako bi se nastavila graditi zajednička budućnost.

– EU ne može više prihvatati obećanja, očekujemo da u skorije vrijeme budu ispunjena tri postavljena uvjeta, kako bi EU ocijenila vašu aplikaciju kredibilnom. Na sastanku s Izetbegovićem kazao sam mu: Pomozite nam da vam pomognemo – naglasio je Piteli.

EU ne može dopustiti da BiH ne bude članica

– BiH je ogledalo Evrope i jedina budućnost BiH je u članstvu u Evropskoj uniji. Međutim, nijedna država ne može zauvijek biti kandidat, niti proces integracije može trajati decenijama. Dolazimo u situaciju da će atraktivnost članstva u EU preuzeti neko drugi, a EU to ne može dozvoliti kada je u pitanju BiH – zaključio je Piteli.

Sljedeći datum

Fajon je kazala i da očekuje da će odgovorni političari u BiH naći način kako zajedno raditi u procesu prema EU.

– Imamo neki pozitivni moment prije lokalnih izbora u BiH i sada treba iskoristiti priliku. Stoga očekujem da će biti ostvaren napredak već danas. Jer, ako ova šansa ne bude iskorištena, onda će taj datum za sljedeći korak na bh. evropskom putu biti prolongiran do ko zna kad – upozorila je Fajon.

/avaz0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...