Svi znamo da ofarbana kosa zahtjeva kontinuitet u održavanju, kako frizerski saloni ne rade zbog pandemije koronavirusa, mnoge žene ne znaju šta da učine sa svojom kosom i kako da je ofarbaju

Zavisno od boje kose, moguće je proći sa nešto većim razmakom između dva farbanja. Na primjer plavuše da bi izbjegle efekat žutila primorane su da farbaju kosu na svake četiri sedmice kada je izrastak maksimalnih jedan centimetar i dok se nalazi u takozvanoj “toploj zoni”.

“Toplom zonom” naziva se prvi centimetar na koji djeluje prirodna tjelesna toplota, što nam uveliko koristi u farbanju kose u plavo. Također, tjelesna temperatura utiče i na kvalitetnije farbanje sijede kose. U ovom će slučaju, kad se ne može redovno ići kod frizera najbolje prolaze žene koje su obojile kosu tehnikom pramenova. One mogu priuštiti najveći razmak između dva farbanja, minimalno tri mjeseca. 

Hemijske formule boja koje su u širokoj prodaji i koje ne mogu se na isti način primjeniti na izrastak i vrhove. Međutim, većina žene tu ne pravi razliku i boji cijelu kosu istom formulacijom. Efekt koji se kasnije javlja, nakon učestalih bojenja je suha i lomljiva kosa.

Savjet je da kosa bude na odmoru dok situacija sa pandemijom koronavirusa ne prođe, a ukoliko vam je baš stalo najbolje je da pozovete frizera koji će vam preporučiti šta da kupite i kako da se ofarbate.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Farbanje kose u izolaciji / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.