Jedna od najuspješnijih bh. slikarica Mirsada Baljić boravila je mjesec u drevnoj Kini koja ju je na prvi pogled ostavila bez daha. Samo za naš list ova osebujna umjetnica ispričala nam je prve dojmove i uspomene s Dalekog Istoka.

Baljiće je na ovom proputovanju predstavila našu zemlju u društvu svjetskih umjetnika koje je očarala svojim djelima, ali i bosanskom kafom i rahat lokumom koji je s Baščaršije zamirisao i u dalekoj zemlji riže i tehnologije.

Cijeli septembar bili ste u Kini. Na koji način je došlo do te posjete?

– Prvenstveno mogu reći da su utisci čarobni. Dobila sam poziv Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine posredstvom civilnih poslova BiH i zaista sam bila presretna. Bio je to izazov, ići u zemlju koja ima toliko dugu baštinu i tradiciju. Taj neki Daleki Istok koji mene zanimaju kao akvarelistu, kako se kod njih kreće boja  na vodi, latosovi cvjetovi lijepi i drugačiji. Odlazak u Kinu gledala sam na svoj način, ljepota je u očima posmatrača. Bila mi je čast jer je poziv došao od tako eminentne institucije.

Izvor svjetlosti

Kako je izgledao Vaš prvi susret i dodir s Kinom?

– Još ne znam jesam li bila ili sam sanjala. Išla sam tragom izvora svjetlosti, vode i boje, jedan pogled u nešto nesvakidašnje. Bila sam fascinirana kako je kad ugasite boju na njihovim nevjerovatnim specijalnim papirima. Naša prva posjeta bila je u Lešanu na jugu Kine gdje vlada prekrasna tropska klima gdje su se inspiracija, crteži i pejzaši mijenjali svaki dan.

Zajedno s Vama u Kini su boravili i mnogi svjetski umjetnici.

– U našoj grupi bilo je četrnaest umjetnika i plus njihovih šest umjetnika, koji su se s nama pridružili i tri prevodioca koji su s nama obilazili čitavu Kinu. Njihovi umjetnici su nas dočekali ali radno, jer smo za tri dana trebali da uradimo to što smo donijeli od kuće i što smo trebali tamo napraviti za prvu izložbu koja  se desila 6. septembra. U ovoj grupi bili su umjetnici iz Srbije, Hrvatske, Litvanije, Estonije, Latvije, Poljske, Bugarske, Crne Gore, Mađarske. Svi smo došli iz drugačijih tehnika. Različite su bile generacije ali tu smo svi bili na početku, da radimo na njihov način a da budemo svoji.

Koji Vam je izlet ostao u posebnom sjećanju?

– Kad smo putovali iz Lešana u drugu regiju, autobusom pa nekoliko sati vozom. Čarobnih predjela, bilo je naravno umora, jer smo se vozili ujutro od 7 sati do navečer u 12 sati. Ali nama je poslije nekoliko dana falio taj tempo.

Osmijeh dobrodošlice

Šta Vas je najviše fasciniralo u njihovoj kulturi?

– Fascinirala me je njihova kuhinja, čistoća, uređenost, parkovi, zelenilo, taj kult koji gaje, i ono što sam primijetila da nemaju kafića, kod njih svi rade. To su neke stvari koje su me fascinirale. Sve ima svoj red od njihovih tradicionalnih kuća do Buda hramova i pozorišta. Svi su imali osmijeh dobrodošlice, i željeli da nas upoznaju.

Iskoristili ste priliku da im predstavite našu zemlju i turizam?

– Naš gradonačelnik Abdulah Skaka poslao je jedan prikladan poklon njihovom organizatoru i ministrici kulture regije Lešan Zhou Yu Rong koji sam imala čast da uručim. Ministar kulture KS Mirvad Kurić dao je podršku da odem u Kinu. Prenijela sam poruku i oni su izrazili želju za komunikacijom, napravila sam lijepu konekciju između dvije zemlje. Dijelila sam naše brošure Sarajeva koje sam dobila iz Turističke zajednice KS. Na svoj način sam predstavljala našu zemlju i svima govorila da dolazim iz Sarajeva.

Žao mi je što nisam napravila konekciju s Federalnim ministarstvom turizma i okoliša da nam daju propagandni materijal BiH. Ono što je zanimljivo jedan dan sam im napravila bosansku kafu uz rahat lokume, koje sam ponijela s Baščaršije. Bio je to dobar potez i gest koji im se posebno dopao.

Kako ste komunicirali s obzirom da Kina ne dozvoljava društvene mreže?

– Kina ima blokadu, ne možete koristiti Google i društvene mreže. Oni imaju svoju mrežu, meni je ta tišina odgovarala. Shvatila sam kako treba zaštititi domaću proizvodnju.

Koliko su naše predrasude jake prema Kini iz Vašeg iskustva?

-Veoma. Nismo svjesni kako izgleda Daleki istok, mi to gledamo kroz prizmu jeftinih  plastičnih stvari koje se prodaju na štandovima. Fascinirana sam tom zemljom i shvatila po povratku jednu bitnu stvar.

Prošla sam najteže rane u Sarajevu i nije ono zaslužilo takve zakrpe i takve flastere od udaraca od bijesnih automobila a nažalost skoro da niko nije čuo za nas i našu zemlju na ovom proputovanju.

Veliki dio zemlje

– Bila sam i na Istoku i na Zapadu, svaka destinacija ima svoju priču, ali je Kina nešto drugo. Nisam mogla zamisliti da u glavnoj ulici imate borovu šumu, zelenilo i prirodi. Možda smo mi odsjedali u skupim hotelima i restoranima ali opet prošli smo kroz veliki dio te zemlje, to je toliko bogato i veliko da se ne mogu sjetiti svih gradova koje smo posjetili – otkrila je slikarica.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba