Naš fudbalski stručnjak Mehmed Baždarević tek od jučer je i zvanično slobodan trener, nakon što je 30. decembra prošle godine dogovorio sporazumni raskid ugovora sa FC Pariz.

– U Parizu su pokušali učiniti sve – po svaku cijenu, da do kraja sezone ostanem u klubu kao menadžer, jer je ostao cijeli moj štab koji radi i danas, pa onda da vidimo šta ćemo dalje. Međutim, nisam pristao ni nakon niza razgovora i konačno smo u subotu raskinuli saradnju – rekao je Baždarević za „Dnevni avaz“, te dodao: 

– U klubu su non-stop mislili da ću se predomisliti, te su odugovlačili s konačnim raskidom ugovora. No, jučer sam im još jednom ponovio da nisu ispoštovali naš dogovor, dok sam bio trener… Jednostavno, ne želim da živim u nekim lažima, tako da smo u subotu sve riješili i „papirnato“. Idemo dalje.

Imate li ponuda, gdje planirate nastaviti karijeru?

– Ne znam još ništa… Imao sam razgovor sa jednim klubom iz američkog MLS-a, ali nismo se uspjeli eventualno dogovoriti, niti smo došli blizu nekih velikih tema oko ugovorne obaveze. Također, otežavajuća okolnost je bila i to što u to vrijeme još nisam raskinuo ugovor sa Parizom… Možda i bude nešto od tog odlaska u MLS, ali sad je to u nekim – tako da kažem, dalekim mogućnostima ili planovima.

U međuvremenu, imao sam tu u Francuskoj i neka predavanja za mlade trenere, tako da sada čekam ponudu. Znate kako je to komplikovano… A ja nisam u tim nekim šemama, pogotovo u Francuskoj. Ovdje imaju te neke tri grupe trenera, jedni su dobri sa medijima, drugi su – da tako kažem, uz fudbalske mafioza, a ja sam u toj trećoj kojoj ostaju „mrvice“. Ne kažem da sam bolji od svih njih, niti da su oni bolji od nas, ali to je tako godinama. Borim se koliko mogu, bit će nešto, vjerovatno.

Kad planirate ponovo doći u Sarajevo?

– Čekam malo da se smiri ova frka oko koronavirusa. Doći ću…

Hoćete li 26. marta biti u Zenici, gdje naš državni tim ima prvi popravni ispit za plasman na Euro 2020? 

– Ne vjerujem, dobio sam poziv da u to vrijeme budem na trenerskoj konferenciji u Dohi. Dolaze i neki veliki treneri, pa da malo slušam… Uglavnom, teme su vezane za novine u fudbalu. Na jednoj od prethodnih konferencija predavač je bio Rafael Benitez… A pošto sam i ja radio na nekim fudbalskim programima i projektima, dok sam bio tamo, dobio sam poziv. Stalno me zovu na te konferencije, ali sada sam organizatoru potvrdio da ću doći. Ko zna, možda mi se i tamo otvori neka mogućnost za novi posao?

Možete li, kao bivši selektor „Zmajeva“, najaviti duel sa Ircima?

– To su utakmice u kojima stvari najviše zavise od igrača. Najvažnije je da oni budu u formi, a što se tiče nas trenera, odnosno selektora, tu nema nekog prevelikog spremanja. Moliš Boga da igrači dođu što zdraviji i u formi. Ipak, za tri dana priprema je teško napraviti nešto „revolucionarno“. Međutim, kad gledam sve naše protivnike u plej-ofu (drugi polufinalni par je Slovačka – Republika Irska, op.a.), neću da kažem mi smo puno bolji, jer znate da sam uvijek oprezan.

Ali mislim da smo favoriti, odnosno da je sve na našoj strani. Igramo kod kuće, a također, i igrački smo bolji. Naravno, bit će jako teško doći do cilja, to svi znamo, ali ako nismo u stanju da pobijedimo Irce na našem terenu, onda nam nije ni mjesto na Euru. Mislim da imamo velike šanse u baražu… Treba se služiti svim argumentima za motivaciju, ali najvažnije je da igrači dođu maksimalno motivirani. Naravno, puno toga će zavisiti i od navijača, i od stručnog štaba, ali ipak, najvažniji su igrači koji treba da odrade taj posao. Ponavljam, za tri dana nema velikih priprema i spremanja.

Moramo biti jako oprezni…

– Svakako, ali kad sve saberem i oduzmem, bolji smo od Iraca. Moramo biti čvrsti, jaki… jer svi znamo kakav je njihov stil igre. Međutim, činjenica da igramo pred našom publikom je prevaga prije utakmice. Imamo i kvalitetan stručni štab, kvalitetne trenere, ali ponavljam, sve je do igrača. Ovakve šanse se ne pružaju svake godine.

– U Zenici, 26. marta, svi moramo biti zajedno, od igrača i trenera, do navijača. No, najvažnije je da naši reprezentativci budu gladni kao vukovi. Vjerujem, kako to kaže selektor Dušan Bajević, u naš tim – kategoričan je popularni Meša.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Favoriti smo u baražu, sve je na našoj strani / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.