Evropska unija treba da finansira izgradnju migrantskih centara u cijeloj BiH, a ne samo u Unsko-sanskom kantonu, komentar je gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića na medijske navode kako će Unija doznačiti 25 miliona EUR za migrantske centra u BiH.

“To je dobra vijest, ali ako neko misli da će moći da ponovo Bihać trpi pritisak migranata, smiještanjem u Biru, grdno se vara. Jedini izlaz i riješenje je ulaganje u Lipu, i priprema Lipe za zimu”, kazao je Fazlić.

On je istaknuo kako “Lipa nije spremna za zimu, i ukoliko se nešto brzo ne poduzme bit će problem ne samo sa migrantima koji se sada nalaze vam centra, nego će biti problem i sa migrantima u Lipi, jer tamo nemaju uvjete za zimu, a morat će tamo prezimiti”.
Procjenjuje se da USK trenutno boravi 3.000 ilegalnih migranata izvan migrantskih kampova.

Šef Delefagacije EU u BiH Johan Sattler, ranije je rekao da je Brisel u prethodne tri godine pomogao BiH sa 60 miliona eura u brobi protiv ilegalnih migracija.

Izvor: N1 BiH

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.