Fazlić traži privremenu suspenziju voza prema Bihaću, iz Željeznica Federacije najavljuju tužbe protiv Vlade i komesara, nema kraja migrantskoj krizi

A.Zunic/Biscani.net

Kako je portal Biscani.net već objavio, Željeznice Federacije BiH oglasile su saopćenjem za javnost u kojem tvrde da je u Bihaću došlo do zarobljavanja Talgo voza od strane Policije USK čime je, kako ističu, onemogućeno dalje putovanje putnicima sa uredno kupljenom kartom.

Najavili su podnošenje tužbe protiv Vlade USK za nadoknadu štete i prijave protiv ministra i komesara MUP-a USK. Kada je u pitanju druga strana priče, u ministarstvu unutrašnjih poslova tvrde da ni u jednom trenutku nije bilo spriječeno saobraćanje voza.

Iz MUP-a su kazali da policija postupa u skladu sa naredbama komesara, te da će se one provoditi sve dok za to bude postojala potreba. Pored toga, s ovom odlukom su se složili i na sastanku koji je održan u Sarajevu od strane predstavnika Kantona, Bihaća i ministarstva sigurnosti BiH. Tada je odlučeno da nijedan migrant ne može biti u Bihaću gdje su kapaciteti popunjeni, nebitno iz kog dijela države.

Kako je potvrđeno Agenciji Anadolija, od 750 migranata koji su bili u Ušivku, sad ih je tamo 325, jer, kako kažu, napuštaju dom, drugim riječima – vraćaju se u Bihać, jer posjeduju potvrde o traženju azila koje su izdate u Sarajevu.

Željeznice Federacije su najavile tužbe, jer tvrde da Policija USK na ovaj način nanosi ogromnu štetu preduzeću.

U Upravi policije USK kantona odlučni su u dočekivanju voza svaku večer.

Migranti iz Velike Kladuše ne smiju doći u Bihać. Grad Bihać ne može primati nove migrante, mora se zaustaviti dolazak migranata iz Sarajeva u Bihać. Broj migranta koji se nalaze u Bihaću mora se reducirati. Talgo voz se privremeno mora suspendovati i svi migranti koji dođu na područje Bihaća autobusima ili drugim vrstama prevoza moraju se vraćati u migrantski centar Ušivak u Sarajevu. Granična policija BiH mora bolje raditi svoj posao jer nam hrvatska granična policija vraća migrante na nelegalan način, kazao je gradonačelnik Fazlić, prenosi portal Usn.ba .

Kada su građani Bihaća dobili nadu u rješavanje ove krize, svjedoci smo istog broja migranata po ulicama i njihovog kretanja kao i prije odlaska u Biru. Pored toga, određeni broj migranata primjetan je i u Bosanskoj Krupi i Otoci, a na konkretnije poteze se još uvijek čeka.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...