Fabrika duhana Sarajevo poskupjet će od 1. juna cigarete od 10 do 20 feninga po pakovanju, dok će neki prizvodi iz ove kompanije poput Aure, zadržati stare cijene.

Ranije su poskupjele cigarete i iz Fabrika duhana Rovinj, takođe za 10 do 20 feninga po pakovanju.

Cjenovnik FDS-ovih cigareta od 1. juna 2015.godine:
fds

Stupanjem na snagu Zakona o akcizama BiH u julu 2009. godine došlo je do značajnog povećanja maloprodajnih cijena duhanskih proizvoda. I tada smo a i danas tvrdimo da nije bilo potrebe za tako drastičnim povećanjem stopa poreza u kratkom vremenskom periodu uvažavajući tešku ekonomsku situaciju u BiH i realan pad kupovne moći potrošača, navode iz FDS-a.

Kao društveno odgovorna kompanija koja je uvijek u prvi plan stavljala interese svojih cijenjenih kupaca, uvijek smo vodili računa da u potpunosti ispoštujemo zakonske odredbe u pogledu visine poreza, a da istovremeno ponudimo kupcima kvalitetan proizvod po što je moguće povoljnijoj cijeni.

Nažalost, dio javnosti nije dobro informisan o strukturi maloprodajne cijene duhanskih proizvoda:
fds2

Iz priloženog je jasno vidljivo da porez na proizvode (akciza i PDV) najznačajnije učestvuje u maloprodajoj cijeni proizvoda jer isti kod cigareta iznosi 88 posto, a kod rezanih duhana 81 posto. navode iz FDS-a, prenosi Avaz.

//NOVI.BA