Federacija BIH u 2016. planira iskoristiti 312 miliona KM od MMF-a


Francisco Parodi, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini, izjavio je da bi BiH prvu tranšu novog kredita mogla dobiti krajem jula ove godine.

S tim u vezi, federalni premijer Fadil Novalić u intervjuu  “Oslobođenju” kaže da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine bez problema ispunjava svoje zakonske obaveze i izvršava budžet u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta za 2016. godinu, tako “da se ne žuri”.

–  Kada je Međunarodni monetarni fond u pitanju, ove godine planiramo iskoristiti 312 miliona KM. Više puta sam rekao da Bosni i Hercegovini Međunarodni monetarni fond nije potreban samo zbog novca, već i zbog tehničke pomoći u provedbi reformi.

Prošireni aranžman, za razliku od ranijeg stand by aranžmana će imati i ulogu katalizatora u mobiliziranju međunarodne finansijske pomoći, jer Evropska unija i Svjetska banka također planiraju osigurati dodatna finansijska sredstva za provođenje reformi.

Premijer,  ističe da novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, prvenstveno,   donosi fiskalnu stabilnost svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, omogućava nastavak započetih reformskih procesa i ubrzava euroatlantske integracije naše države.

– Naša glavna obaveza je nastavak provođenja ekonomskih reformi i aktivnosti koje smo zajednički deflnisali Akcionim planom, kao što su na primjer racionalizacija broja uposlenih u javnom sektoru, modeli finansiranja izgradnje autoceste, privatizacijski procesi, odnosno restrukturiranje privrednih društava sa poteškoćama, kao i određena pitanja vezana za bankarski sektor – rekao je Novalić.

Na upit  da li je  konačno vidio  finalnu verziju pisma namjere i spominje li se u njoj prodaja telekoma i elektroprivreda, Novalić je kazao da je  pismo namjere usaglasilo Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine.

– Kada pismo namjere potpišu svi članovi Fiskalnog vijeća, ono će biti upućeno na odobrenje Međunarodnom monetarnom fondu u Washingtonu, radi dobijanja kreditnog aranžmana od 1,075 milijardi KM – napominje premijer.

Upitan kako će biti korišten novac od MMF-a, premijer FBiH kaže da Međunarodni monetarni fond državama članicama pruža potporu u ispravljanju neravnoteže u platnom bilansu.

-To znači da su sredstva Međunarodnog monetarnog fonda usmjerena na budžetsku podršku, s ciljem fiskalne održivosti, ona nisu namjenska, odnosno ta sredstva će biti dio budžeta Federacije Bosne i Hercegovine – rekao je Novalić, između ostalog,  za “Oslobođenje”

Također, premijer, je istaknuo da  pitanje vezano za konverziju kredita u švicarskim francima nije eksplicitno navedeno u pismu namjere.

/FENA0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...