Uprava za inspekcijske poslove Federacije BiH u 2019. godini imala je 8.311 nadzora na osnovu kojih je izdala 4.866 prekršajnih naloga, ukupne vrijednosti 6,8 miliona KM.

Direktor Anis Ajdinović na samom početku godišnjeg pressa istakao je da je za 2020. budžetski zahtjev bio 9,6 miliona KM, a da je odobreni 8,9 miliona maraka.

– Jedan od najvećih problema što se tiče Uprave jesu smještajni kapaciteti i nedostatak radne snage. U ovom trenutku od planiranih 273 radnih mjesta popunjeno je 166. Što se tiče pozitivnih stvari, možemo biti zadovoljni obavljenim poslom u protekloj godini i voznim parkom – rekao je Ajdinović.

Na današnjem godišnjem pressu predstavljeni su i rezultati u periodu od 2015. do 2019. godine.

Pa je tako za četiri godine obavljeno 716.669 nadzora.

– Prošla godina je rekordna prema broju inspekcijskih nadzora. Od 157.031 imali smo 18.923 unutrašnja nadzora i 138.108 prekograničnih. Izdato je i 5.806 prekršajnih naloga, od kojih je naplaćeno 8,4 miliona KM – kazao je Ajdinović.

Naglasio je da su dobrom organizacijom posla uspjeli iznijeti sve poslove i ostvariti pozitivan rezultat.

– Posebno smo se bavili sivom ekonomijom. Sve svoje kapacitete smo dali na raspolaganje Vladi FBiH i svaki inspektor je učestvovao u svim oblastima kontrole. Kontrolirane su oblasti turizma, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma, ekologije veterinarstva… Radilo se i viendima, ali i poslije radnog vremena – rekao je Ajdinović.

Naglasio je i da su građani zainteresirani za rad, koji sve više prijavljuju neispravnosti.

Između ostalog, kako je navedeno u izvještaju, inspektori su prošle godine zbog zaraznih bolesti zatvorili dva bazena (E.coli i Legionella).

Federalni veterinarski inspektori su donijeli rješenje o uklanjanju 186 ovaca i koza koje su oboljele od bruceloze, kao i 55 goveda.

Federalni inspektori za hranu su učestvovali u 643 inspekcijska nadzora, izradili ukupno 238 rješenja o otklanjanju nedostataka.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Federalna inspekcija lani izdala 4.866 prekršajnih naloga, ukupne vrijednosti 6,8 miliona KM / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.