Home INSTANT Federalni sanitarni inspektori do danas izrekli 37.922 rješenja o izolaciji

Federalni sanitarni inspektori do danas izrekli 37.922 rješenja o izolaciji

27
0

Zdravstveni nadzor putnika na granicama se pokazao kao jedna od najsnažnijih protuepidemijskih mjera te bi se, prema najavama nadležnih zdravstvenih organa, mjera samoizolacije za sve koji ulaze u BiH trebala ostati na snazi dok se dobije uvjerenje da je njeno ukidanje epidemiološki dozvoljeno.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove saopćeno je da su do jučer federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali 37.922 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

Također, federalni sanitarni inspektori su tokom jučerašnjeg dana na graničnim prijelazima izdali 885 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka i to 476 rješenja o izolaciji, te 169 rješenja za vozače, 143 rješenja za pogranični promet i 97 za prekogranične radnike.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora od početka primjene mjera obuhvaćeno je 4.135 osoba s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH te 415 osoba s prebivalištem na području Brčko Distrikta.

Inspektorat Republike Srpske dostavio je podatke o 117 osoba kojima su sanitarni inspektori RS-a jučer izdali rješenje o kućnom karantinu, a Inspektorat Brčko Distrikta je izdao dva rješenja o izolaciji osobama koje imaju prebivalište na području Federacije BiH.

Danas ističu mjere iz 1.548 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 31.429 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove pozvali su sve subjekte kojima je novim naredbama Federalnog štaba civilne zaštite omogućen rad, da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Najavili su da će federalne i kantonalne inspekcije u zajedničkim aktivnostima biti uključene u pojačanu kontrolu poštivanja datih preporuka, a sve u cilju suzbijanja širenja koronavirusa i zaštite zdravlja stanovništva, saopćeno je FUZIP-a.

Izvor: Fena