U jeku optužbi da najpopularnija društvena mreža na svijetu krši privatnost svojih korisnika Fejsbuk je uveo novu opciju koja čini baš to. I to na sve vaše profile. Bez upozorenja. Bez obrazloženja.

Mreža je ispod spiska vaših prijatelja koji se nalazi na profilima dodala opciju “In common with your friends“ koja će vam u trenutku objasniti koliko vas precizno algoritam mreže posmatra.

Ako kliknete na nju Fejsbuk će taksativno izlistati prijatelje sa kojima dijelite najviše interesovanja u formi koja neodoljivo nalikuje ličnoj karti.

Ovo vam je zapravo odličan trag kako mreža prepoznaje i usaglašava ono što vam plasira u njuzfidu i ne ostavlja mjesta sumnji da je sve što otkrijete o sebi upamćeno za upotrebu, a mnogi ukazuju – i zloupotrebu.

Ne bi bilo zgoreg da provjerite ono što ste lajkovali ili naveli kao interesovanje jer sada svi, od vaše porodice do vaših pretpostavljenih imaju poziv to da vide.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.