Općinski sud u Bosanskoj Krupi je na zahtjev Fikreta Dedića, koji je osuđen zbog ilegalne sječe tri metra drva, uvažio njegovu molbu da mu se preostali dio zatvorske kazne u trajanju od četiri mjeseca i devet dana preinači u novčanu kaznu. Dedić je prvobitno osuđen na šest mjeseci zatvora.

Predstavnik Udruženja građana za bolji Sanski Most Ermin Karić, koji je organizovao prikupljanje novčanih sredstava za porodicu Dedić, rekao je za Nezavisne novine, kako je već uplaćen traženi iznos od 12.900 KM na račun budžeta Federacije BiH.

U presudi se navodi kako je na ovaj način svaki dan izrečene kazne zatvora zamijenjen novčanom sankcijom u iznosu od 100 maraka.

“Radosni smo što je donesena ovakva presuda i smatramo je našom pobjedom. Nemamo sumnju da je ona donesena nakon velikog pritiska javnosti koji se stvorio u ovom slučaju, iako je ovolikim novcem porodica Dedić mogla riješiti brojne životne probleme”, istakao je Karić za Nezavisne.

On je podsjetio kako su u proteklom periodu zahtjeve za pomilovanje slali i na adresu predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare.

Dedić je došao u centar pažnje kada se na društvenim mrežama pojavila fotografija koja je izazvala duboke emocije, saosjećanje i suze kod ljudi iz Krajine, ali i drugih dijelova BiH. Dedić je zagrlio svoju djecu, ona su otišla u školu, a njega je brat odvezao u KPZ Bihać.

(klix.ba)