David Franzoni, višestruko nagrađivani autor scenarija za film “Gladijator”, povijesni spektakl nagrađen s pet Oskara, trenutno piše scenarij za film o životu sufijskog mistika, pjesnika i teologa Mevlane Dželaludina Rumija.

Prema pisanju svjetskih medija, Franzoni i Stephen Joel Brown, producent filma o Rumiju, posljednjih dana u izjavama za medije istakli su kako žele “konfrontirati stereotipno prikazivanje muslimanskih likova u zapadnoj kinematografiji” prikazivanjem života velikog sufijskog mislioca i jednog od najznačajnijih pjesnika islamskog misticizma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Snimanje filma bi, kako je rekao Franzoni, trebalo početi početkom naredne godine, nakon detaljnih istraživanja o Rumijevom životu. Franzoni je tim povodom nedavno boravio i u turskom gradu Konyi gdje je Rumi preminuo 17. decembra 1273. godine, prenosi britanski “The Guardian”.

– On je poput Shakespearea. Postoji mnogo razloga zašto treba uraditi ovaj projekat, svijetu treba prenijeti priču o Rumiju. Poznato je da on uživa veliku popularnost u Sjedinjenim Američkim Državama. On i danas ima višemilionsku publiku i očigledno je zašto je on privukao sve te ljude – rekao je Franzoni.

Prema njegovim riječima, uloga Rumija bit će ponuđena slavnom američkom glmcu Leonardu Di Capriju.

Ova vijest žestoko je odjeknula u svjetskim medijima i na društvenim mrežama. Dok jedni smatraju pozitivnom najavu filma o Rumiju u danima kada muslimani provode ramazan, drugi tvrde da Di Caprio “zbog svog fizičkog izgleda” nije dobar izbor za glavnog protagonistu.

/vijesti.ba