Da li je priča o jugoslavenskom svemirskom programu ranih šezdesetih godina mit ili stvarnost?

Da li su naučnici nekadašnje SFRJ dijelom zaslužni za čovjekovo spuštanje na mjesec? 

Neke od odgovora na ova pitanja daje igrano-dokumentarni filmHouston, We Have A Problem koji je u subotu doživio svoju svjetsku premijeru na poznatom američkom filmskom festivalu Tribeca u New Yorku.

Film Houston, imamo problem! je dugometražni prvijenac mladog slovenskog režisera Žige Virca, a na Tribecci ga očekuje ukupno 6 projekcija.
Potencijal filma prepoznao je i programski direktor Tribeca festivala Frederic Boyer koji se na premijeri osobno obratio publici te predstavio režisera.
Ovaj intrigantan igrano-dokumentarni film koji istražuje mit o tajnoj američkoj kupnji kontroverznog jugoslavenskog svemirskog programa početkom ’60-ih godina prošlog stoljeća, vrijednoj nekoliko milijardi dolara, probudio je veliko zanimanje u američkoj javnosti, a prijem festivalske publike bio je zaista odličan.

“Ugledni festival neovisnog filma poput Tribece odlična je odskočna daska za naš film. Oduševljen sam reakcijama gledatelja među kojima se već nakon prve projekcije otvorio kritički dijalog te preispitivanje je li priča filma povijesno istinita ili pak konstrukt još jedne u nizu teorija zavjere. Time je moja autorska misija ispunjena”, izjavio je nakon premijere redatelj.

Film je nastao kao koprodukcija Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Češke i Katara, ali i prva HBO produkcija u Adria regiji.

Premijera filma u Bosni i Hercegovini održati će u kinu Meeting Point u Sarajevu, u srijedu, 27. aprila u 20.00.

Film u kina diljem BiH stiže 28. aprila