Mostarski Velež u jučerašnjem susretu, u okviru 17. kola Prve lige Federacije BiH, doživio prvi prvenstveni poraz u sezoni. Rođeni su izgubili na gostovanju kod Goražda (0:1), a uprava mostarskog kluba se zatim oglasila zbog nezadovoljstva suđenjem.

Saopštenje Upravnog odbora FK Velež prenosimo u potpunosti:

“Nakon utakmice odigrane u Goraždu između FK Goražde i FK Velež, a na kojoj je sudijska trojka bila u glavnoj ulozi, FK Velež se obraća svojim navijačima, članovima kluba, sponzorima, prijateljima i cjelokupnoj sportskoj javnosti u BIH.

Pitamo se za koga i za čije interese se igra nogomet u BIH, da li je utakmica riješena u nekim mračnim podrumima i prije njenog početka? Ko je danas i za čije interese delegirao sudijsku trojku koja je kriminalnim odlukama od prvog sudijskog zvižduka jasno usmjerila tok utakmice? Nije se radilo ni o kakvim slučajnim greškama koje se mogu svesti pod uobičajene i nenamjerne greške. Sudija Bajraktarević je sa svojim pomoćnicima od prvog zvižduka ciljano i sistemski onemogućavao naše nogometaše da pokažu svoje sportsko znanje i umijeće te da na jedini dozvoljeni način pokuša doći do bodova. Tendencija i bezumlje navedenog sudije nije imala granica te je on svojim kriminalnim radnjama onemogućio našu ekipu da radi svoj posao i pokuša doći do bodova. Potpuno je besmisleno i pokušati hronološki poredati njegove greške donesene na štetu FK Velež.

Ako se vratimo samo jedno kolo unazad možda ćemo dobiti dio slagalice koja je izrežirana i na bestijalan način implementirana na terenima dva stadiona, onog u Goraždu i onog u Konjicu. Podsjećamo da je u prvom kolu ekipa Goražda kao domaćin pretrpjela poraz od ekipe Igmana iz Konjica potpuno onemogućena sudijskim odlukama da pruži otpor. Na potpuno isti način je danas ekipa Igmana na svom terenu izgubila bodove od ekipe Olimpika koji je jedini realni konkurent našoj ekipi u trci za prvaka. Ovakvi rezultati nam potvrđuju nesuvisle priče koje kruže u nogometnim kuloarima da je FK Olimpik već izrežirao pet narednih kola, kao što su i predhodna dva već potvrdila. Ekipa Olimpika je na ovaj prljav način primaknuta našoj ekipi na četiri boda, a ekipe Igmana i Goražda imaju željene bodove na svom kontu.

Možda se odgovor ili dio odgovara krije u činjenici da je čovjek odgovoran za delegiranje sudija inače predsjednik sudijske komisije federalne lige Nedim Selimotić. Taj isti Selimotić svoju egzistenciju obezbjeđuje radeći na mjestu direktora firme Hercegovina auto koja je u vlasništvu porodice Selimović iz Sarajeva. Treba li napomenuti da porodica Selimović upravlja FK Olimpik?

Na kraju postavljamo pitanje, isplati li se u ovoj državi raditi pošteno?

FK Velež Mostar će učiniti sve što je u okviru pravnih mogućnosti da zaštiti naš klub od ovakvih sramotnih postupaka vrha sudijske organizacije te da današnji način suđenja bude i posljednji.

Ovim putem apelujemo na krovni Savez da preduzme sve neophodne mjere kako bi sačuvali regularnost takmičenja Prva liga Federacije BiH”, navodi se u saopćenju.

Velež je trenutno lider Prve lige FBiH s 42 boda, drugoplasirani Olimpik ima 38.

Izvor: SCsport