Ona je prva žena na toj funkciji u istoriji EU.

Za nju je glasalo 383 poslanika Evropskog parlamenta, dok je 327 bilo protiv. Da bi bila izabrana na funkciju, bila su joj potrebna 374 glasa od prisutnih 747.

Na majskim izborima za Evropskih parlament izabran je 751 novi poslanik, a sinoćnjem tajnom glasanju nisu prisustvovala četiri.

Nemačka ministarka odbrane će na čelu Komisije zameniti Žana Kloda Junkera, kome mandat ističe prvog novembra.

Evropska komisija je ta koja priprema EU zakone, vodi računa o sprovođenju pravila Unije, a ima i moć da kažnjava zemlje članice.

„Ovo je velika odgovornost i moj posao tek sada počinje. Želim da radimo zajedno, na konstruktivan način”, rekla je ona u govoru posle glasanja.

Ko je Ursula Fon der Lejen?

Rođena je u Briselu, a sa porodicom se preselila u Nemačku kada je imala 13 godina. Studirala je ekonomiju na Londonskoj školi ekonomije (LSE), kao i medicinu u Hanoveru, pre nego što je počela da se bavi politikom.

Bliska je saradnica nemačke kancelarke Angele Merkel, u čiju se partiju učlanila 2005. godine.

Ima 60 godina i majka je sedmoro dece.

Zalaže se za integraciju i podržava blisku vojnu saradnju unutar EU, a početkom ove godine je izjavila da je „potencijal Evrope da ujedini i promoviše mir”.

Njeno imenovanje za nemačku ministarku odbrane 2013. godine bilo je neočekivano i usledilo je nakon tri meseca koalicionih razgovora između Demohrišćanske i Socijaldemokratske partije.

Od tog trenutka, njena popularnost u nemačkoj javnosti je brzo rasla. Kao ministarka odbrane u najindustrijalizovanijoj i najnaseljenijoj zemlji EU, zalagala se da Nemačka poveća vojno učešće u NATO-u.

Međutim, njen mandat na mestu ministarke odbrane nije protekao bez neuspeha.

Otkriveni su nedostaci nemačkih oružanih snaga – od neupotrebljivih podmornica i aviona do nestašice osoblja.

Izvor vijesti: Redakcija / lolamagazin.com

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.