Na sarajevski aerodrom stiglo je 10.000 doza vakcina “AstraZeneca” koje je Vlada Srbije donirala Kantonu Sarajevo.

Premijer KS Edin Forto zahvalio se Vladi Srbije na doniranim vakcinama.

– Ja sam dužan da izrazim zahvalnost ministru Vlade Republike Srbije. Ono što želim naglasiti da naša korespodencija traje već neko vrijeme. Mi smo se suštinski preko kabineta i ovdje se želim zahvaliti svojoj šefici kabineta Sanji Škuletić-Malagić koja je pokrenula ovu priču kada smo tražili da nam prodaju vakcine u nemogućnosti da idemo kod velikih svjetskih proizvođača, obratili smo se nekoliko država i Republika Srbija je odgovorila da će razmotriti naš zahtjev. Oni su nam rekli da iako nam još uvijek ne mogu komercijalno, u smislu da mi platimo obezbijediti vakcine oni su odlučili da nam uruče ovu donaciju od 20. 000 doza od kojih je 10.000 hiljada došlo upravo sada – kazao je Forto.

Dodao je da će se Vlada KS odužiti Srbiji za ovaj gest.

– Vlada KS će svojom gestom propratiti ovu donaciju tako što ćemo Republici Srbiji u protivrijednosti vakcina uručiti neki paket. Vjerovatno će se raditi o dolasku u KS i odsjedanju u našim hotelima na račun Vlade KS, preko vaučera -rekao je Forto.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić zahvalio se na donaciji i naglasio da je sve spremno za masovnu vakcinaciju u Zetri.

– Želim da naglasim da smo u potpunosti spremni za implementaciju masovne vakcinacije u Zetri. Čekamo odobrenje za primjenu vakcina, nakon čega ćemo uputiti poziv građanima da se prijave. Niko neće biti uskraćen za vakcinu – kazao je i dodao da su kapaciteti vakcina ograničeni, ali da se i dalje radi na nabavci.

(avaz)


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: