Edin Forto, premijer KS, objavio je na Facebooku video u kojem objašnjava spornu nabavku dva rentgen aparata u Domovima zdravlja KS, a koja se kako je rekao, čak i ne koriste.

– U Domovima zdravlja KS zatekli smo dva rentgen aparata, a svaki od njih je plaćen po 150.000 KM bez PDV-a. Nabavljeni su tako što je preskočena standardna procedura javne nabavke. Nije bio tender pa da se firme jave nego je direktno pozvana samo jedna firma. S tom firmom je u roku od dva dana zaključen ugovor. Ona je isporučila te rentgen aparate po ovoj cijeni – pojasnio je Forto.

Sve se, kako je kazao, dogodilo krajem prošle godine dok je zdravstvenim sistemom harao drugi talas zaraze koronavirusom, u novembru 2020. godine.

– Moglo se razumjeti da se nabavljaju po hitnoj proceduri s jednim dobavljačem jer je hitno i sistem je napregnut, ljudi umiru i vrlo teško se boriti, potrebni su. To bi bilo razumljivo, ali šta se desilo, kada su stigli u domove zdravlja, jedan je otvoren nakon dva mjeseca, a drugi nikada nije otvoren, stoji spakovan u Domovima zdravlja – kazao je Forto.

Pojasnio je da se nabavka opravdala hitnošću, a da se onda ispostavilo da nije bilo toliko hitno.

Cijenu je uporedio sa sličnim rentgen aparatom koji se nalazi u drugom Domu zdravlja i potpisao krivičnu prijavu.

– Drugi dom zdravlja, izvan KS, je nabavio rentgen gotovo identičnih tehničkih karakteristika po 60.000 KM nižoj cijeni. Suštinski, koristeći se hitnošću postupka i pandemijom kao izgovorom budžet KS je oštećen za 100.000 KM. Nisu imali odobrenje Upravnog odbora niti kantonalnog Kriznog štaba. Jednostavno su odlučili nabaviti skupe aparate i manje-više ih koristiti – kazao je Forto te najavio da će potpisati krivičnu prijavu protiv odgovornih u ovom slučaju.

(avaz)