Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, podnio je zahtjev Skupštini KS da provede procedure i donese odluku o potvrđivanju ministara Melike Husić-Mehmedović, Naide Hota-Muminović i Envera Hadžiahmetovića.

Forto je takav zahtjev Elvedinu Okeriću, predsjedavajućem Skupštine, uputio zbog različitih pravnih tumačenja, pa i među kantonalnim zastupnicima o statusu ovih članova Vlade, a vezano za presudu Ustavnog suda BiH.

Kantonalni premijer na ovaj korak se odlučio i na temelju pisanog zahtjeva Kluba zastupnika SDA, koji insistiraju da se ponovo provede procedura imenovanja ministara za odgoj i obrazovanje (Naida Hota-Muminović), nauku, visoko obrazovanje i mlade (Melika Husić-Mehmedović) i komunalne privrede, infrastrukture, prostorno uređenja, građenje i zaštita okoliša (Enver Hadžiahmetović).

Zastupnici ove stranke traže sazivanje sjednice Skupštine i imenovanje troje ministara, nakon što su uvidjeli da te tačke nema dnevnom redu sjednice koja je zakazana za 27. april. Iz SDA podsjećaju da ovi ministri, u postojećim okolnostima, bez prethodnog imenovanja, ne mogu vršiti funkciju.

Podsjetimo, do ove situacije došlo se nakon što je Ustavni sud BiH osporio način donošenja Zakona o organizaciji organa uprave i upravnih organizacija KS. Po tom zakonu su imenovani ministri, odnosno prijašnja ministarstva prostornog uređenja i komunalne privrede spojena u jedno, dok je resor obrazovanja podijeljen na dva ministarstva.

Iako je Skupština KS početkom mjeseca ponovo usvojila Zakon, SDA insistira na ovim procedurama. Iz SDA troje ministara pozivaju da se u međuvremenu ponašaju društveno odgovorno. Kako poručuju, donošenje akata i drugo djelovanje u funkciji ministra može ozbiljno ugroziti zakonitost akata i nanijeti štetu građanima.

Izvor: Klix.ba


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: