Na Aerodrom Sarajevo je tokom prošle sedmice stigao prvi kontingent sa 10 hiljada AstraZeneca vakcina protiv korona virusa koje je Vlada Srbije donirala Kantonu Sarajevo.

U sarajevskoj dvorani Zetra počele su pripreme za masovnu vakcinaciju građana. Naime, početkom naredne sedmice, tačnije od ponedjeljka će biti u funkciji 30 vakcinalnih punktova. Ovi punktovi će moći dnevno primiti oko dvije hiljade pacijenata.

Kako je za Oslobođenje i O kanal kazao Ademir Spahić, glavni medicinski tehničar u JU Dom zdravlja KS, u ovoj fazi biti vakcinisane osobe starije od 75 godina.

– Postavljaju se podovi i vakcinalni boksovi. Simulacija će biti u ponedjeljak. Bit će 30 boksova što je dovoljno za 2.000 vakcinacija u okviru 12 sati, radit će se u dvije smjene. Ispred Zetre bit će trijaža i administracija koja će registrovati prijave preko aplikacije i kodova i upućivat će pacijente. Nadam se da će vakcine doći, stvarno se nadam, kazao nam je Spahić.

Podsjećamo, na Aerodrom Sarajevo je tokom prošle sedmice (9.aprila) stigao prvi kontingent sa 10 hiljada AstraZeneca vakcina protiv korona virusa koje je Vlada Srbije donirala Kantonu Sarajevo (KS).

Ovo je prvi dio donacije od ukupno 20 hiljada vakcina koje je Vlada Srbije nakon sjednice održane 8. aprila odlučila uputiti Sarajevu, glavnom gradu BiH.

Tada je ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao da je ovaj kanton spreman za masovnu vakcinaciju, te će građani, kada se dobije odobrenje biti pozvani da joj i pristupe.

U nastavku teksta možete pogledati i kako je napravljen plan za masovnu vakcinaciju u Zetri. Naime, kako navode koristit će se ulazi A i B na kojima će biti pet administratora koji će seknirati zdravstvenu knjižicu. Osobe koje je nemaju, mogu koristiti ličnu kartu ili drugi dokument koji sadrži JMBG. Sve će biti digitalizovano bez papira.

Izvor: Oslobođenje


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: