Dopisnik iz Dohe: Bojan Mustur

 

Reprezentacija Japana je ostvarila izvanredan rezultat u utakmici prvog kola grupne faze. Savladali su selekciju Njemačke nakon preokreta rezultatom 2:1. Veliki broj njihovih simpatizera je pristigao u Dohu kako bi podržali svoju reprezentaciju poznatu kao “plavi samuraji”. Mnogi su iskoristili priliku da se uslikaju sa njima zbog zanimljive šminke i kostimografije koji nosi sa sobom prizvuk tradicionalnog Japana.

Utakmica je igrana na stadionu Khalifa International koji je izgrađen 1976. godine i najstariji je stadion na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu. Isti je bio domaćim mnogih velikih sportskih događaja od kojih su svakako najznačajniji Azijske igre iz 2006., Svjetsko prvenstvo u atletici iz 2019., te FIFA-ino Svjetsko klupsko prvenstvo u fudbalu iz 2019. godine.

Japan je sa Južnom Korejom prije tačno dvadeset godina bio domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu. To je bio prvi turnir u historiji koji je igran u Aziji, te isto tako prvi koji je organizovan u zajedničkoj organizaciji dvije zemlje. Selekcija Japana je 4 puta bila prvak Azije (1992, 2000, 2004, 2011), a na Svjetskom prvenstvu je prvi put učestvovala u Francuskoj, 1998 godine. Od tada pa do danas, niti jednom nisu propustili ovaj najznačajniji fudbalski turnir. Na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. godine osvojili su bronzanu medalju.

Selektor Japana bio je i naš  legendarni fudbalski trener i igrač Ivica Osim. Štraus sa Grbavice je reprezentaciju Japana predvodio u tačno dvadeset mečeva, a zabilježio je skor od 13 pobjeda, 5 neriješenih i samo tri poraza uz uspješnost od 60%. Na klupi “samuraja” debitovao je 9. avgusta 2006. godine u utakmici protiv selekcije Trinidada i Tobaga, na kojoj je Japan slavio rezultatom 2:0. Treba naglasiti da je Osim naslijedio brazilsku legendu Zica, koji je bio selektor u periodu od 2002. do 2006. godine. Osim je predvodio samuraje na Azijskom kupu 2007. godine koji je tada bio u zajedničkoj organizaciji IndonezijeMalezijeTajlanda i VijetnamaSamuraji su u utakmici za treće mjesto izgubili na penale od selekcije Južne Koreje rezultatom 6:5, nakon 0:0 u regularnom toku meča.

Nakon Azijskog kupa, Osim je 17. oktobra 2007. godine sa reprezentacijom Japana osvojio Afro-azijski kup nacija. Tada su slavili nad selekcijom Egipta visokim rezultatom 4:1, a susret se odigrao na stadionu Nagai u Osaki. Ovo takmičenje se tradicionalno igra između pobjednika Azijskog i Afričkog kupa nacija.

Ivica Osim je 16. novembra 2007. godine pretrpio težak moždani udar u svom domu u Japanu. Nakon toga više nije bio u mogućnosti da se bavi selektorskim, odnosno trenerskim poslom, sve do svoje smrti. Osim je vrlo kratko, od juna do decembra 2008. godine bio i savjetnik Fudbalskog saveza Japana.

Japanski novinari su početkom ove godine izglasali da je Ivica Osim dao najveći doprinos razvoju domaćeg fudbala. U konkurenciji su još bili čuveni Arsène WengerMihailo Petrović i Hans Ooft.

Na svečanoj ceremoniji koja je održana 10. septembra ove godine u glavnom gradu Japana, Tokiju, popularni Švabo primljen je u Kuću slavnih (Japan Football Hall of Fame). U ime porodice nagradu su preuzeli fudbaleri JEF Uniteda koje je Osim nekoć trenirao, Naotake HanyuYuto Sato i Keita Suzuki.

(Izvor: Oslobodjenje.ba)