Historijska sekcija Druge osnovne škole ponovo se vinula u sami vrh manifestacije Dani evropskog naslijeđa i osvojila prvo mjesto na takmičenju Mladi i naslijeđe Federacije BiH.

Profesor Edvin Alijanović i učenica Belma Halkić radili su projekat “Tradicionalna unska lađa” i ukazali na specifičnost krupske unske lađe i unskih lađara kao neizostavnog kulturnog dobra kada je u pitanju općina Bosanska Krupa.

Moramo dodati da je ovo već 8. put da profesor Edvin Alijanović sa svojim učenicima prezentira javnosti Bosansku Krupu kao općinu sa bogatim kulturno-historijskim naslijeđem, koje je veoma bitno sačuvati od vremena i zaborava.

Navedena manifestacija se organizira od 1991. godine u evropskim zemljama i utemeljena je od strane Vijeća Evrope uz podršku Evropske zajednice u Strasbourgu Poveljom o evropskom graditeljskom naslijeđu.

Cilj manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa evropskih zemalja dio zajedničkog kulturnog naslijeđa Evrope.

Eto, i naša unska lađa je dio kulturnog naslijeđa Evrope.

(uskinfo.ba)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.