FOTO: POPLAVA U PODRUČJU NP UNA


POPLAVA U PODRUČJU NP UNA
Kao i oko korita svake rijeke, prirodna je pojava koja je se dešava otkad je i rijeke Une. Plavljenje kuća i privrednih objekata, štete na javnim dobrima i imovini stanovnika koji žive u blizini ljepotice Une koja pokazuje i “drugo lice”, posljedice su koje su česte i neminovne kod ovakvih dešavanja. Međutim, globalno, a i lokalno, već decenijama su pojačani i sve učestaliji negativni uticaji prirode na živote ljudi, a i ostalih živih bića pa i prirode same. Poplava je jedna od tih prirodnih nepogoda.
Globalno gledano, krivac za sve to je opet čovjek jer se prema prirodi već dugo vremena ne odnosi kako bi trebao. Ili ćemo biti skloniji vjerovanju o teoriji zavjere koja nam kazuje da sve ovo neko radi, ciljano i odmjereno !?
Kakogod, Unu možemo i moramo čuvati i kad je mutna i kad je smaragdna, kad je duboka i plitka, kad je razjarena i pitoma, te sa “teorijama” kakve god da jesu. Unu ne smijemo mijenjati, ali Una treba izmijeniti “nas”, da se bolje odnosimo prema Njoj i budemo bolji općenito, kao ljudi.

pop1 pop2 pop3 pop4 pop5 pop6 pop7 pop8 pop9

 

//FB UNA NATIONAL PARK0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...