Tužilaštvo BiH zahvaljuje se svim institucijama koje su sudjelovale i dale potporu u realizaciji ove akcije

Osumnjičeni Elez Darko (1980.), danas je u popodnevnim satima, zračnim putem izručen iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Aktivnosti su u Bosni i Hercegovini, realizirali MUP RS, Sudbena policija BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA.

Nakon izručenja, Elez je uz visoke mjere sigurnosti transportiran u kompleks pravosudnih institucija BiH, gdje će biti predat postupajućem tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužitelj će se odrediti o daljim aktivnostima.

Izručenje osumnjičenog Elez Darka realizirano je zajedničkim radom i dobrom suradnjom institucija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, uz koordinaciju međunarodne organizacije Interpol.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje se svim institucijama koje su sudjelovale i dale potporu u realizaciji ove akcije.

Darko Elez, jedan je od optuženih u okviru predmeta “Lutka” u kojem su optuženi procesuirani za ubojstva, pokušaje ubojstva, pljačke transporta novca i druga kaznena djela, dok je optuženi Elez bio nedostupan, a također, Tužilaštvo BiH radi na opsežnom predmetu organiziranog kriminala koji se odnosi na osumnjičenog Eleza i druge osobe koje su pod istragom zbog teških kaznenih djela organiziranih ubojstava, iznuda i drugih kaznenih djela na području Istočnog Sarajeva i Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Izvor: Oslobođenje