Oko 300 građana okupilo se danas ispred centra Bira da protestima iskažu svoje nezadovoljstvo zbog aktuelne migrantske krize koja potresa ovaj dio naše zemlje.

Građani su uzvikivali parole: IOM go home (Međunarodna organizacijo za migrante, idi kući), te poručili migrantima da idu kući i tako oslobode Bihać.

– Migranti koji se nalaze na području Bihaća imaju veća prava od nas – govorili su ogorčeni građani.

Na licu mjesta nalazio se i veliki broj policijskih službenika koji je osiguravao mjesto

Inače, ugovori IOM-a s Miralom i Birom istječu, a prema zaključcima Operativne grupe za rješavanje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu, njima je zabranjeno njegovo produžavanje.


(avaz.ba)

“Idite kući, oslobodite Bihać”

Oko 300 građana Bihaća okupilo se danas ispred privremenog prihvatnog centra Bire poručujući migrantima da “Go Home” (idite kući) i “Free Bihać” (oslobodite Bihać).

Kako javlja reporter portala Klix.ba, građani su prvo ušli u kru Bire sa zastavicama na engleskom jeziku na kojim prozivaju i IOM da odu iz njihovog grada. Iz kruga ih je policija pomjerila ispred kapije kazavši im da je Bira privatni posjed i da ne mogu tu stajati.

S druge strane ograde okupilo se oko 30-ak migranata koji ne razumiju šta se dešava i zbog čega im građani upućuju ove poruke.

Situacija je blago napeta i već se mogu čuti povici građana koji traže da se migranti izmjeste iz njihovog grada, ali i kantona ističući kako je Una njihova. Kako vrijeme prolazi povećava se broj građana.

Veliki broj policijskih službenika osigurava mjesto, a ovaj skup je izazvao i pažnju velikog broja medija koji prate dešavanja.

Ugovori IOM-a s Miralom i Birom danas ističu, a prema zaključcima Operativne grupe za rješavanje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu njima je zabranjeno produžavanje istog.

Također, za danas je najavljena blokada ova dva objekta, a migrantima je trebao biti dozvoljen izlazak samo ako budu htjeli ići prema granici, ali za sada ovaj objekat nije blokiran.

(klix.ba)