Ulica u londonskom predgrađu gdje je Fredi Merkuri (Freddie Mercury) živio kao tinejdžer dobila je ime Freddie Mercury Close, a svečanom preimenovanju prisustvovala je sestra pokojnoga pjevača legendarne grupe “Queen”.

Njegova porodica preselila se u Feltham u zapadnom Londonu nakon što je u vrijeme revolucije 1964. napustila Zanzibar.

Vlasti su se složile da se preimenuje dio Hanwortg Roada, u kojoj je sjedište Svjetske zoroastrijske organizacije.

Porodica je zapravo živjela nedaleko na Gladstone Avenue 22. Na tom je mjestu 2016. postavljena ploča. Merkuri je umro 1991. u dobi od 45 godina od komplikacija uzrokovanih AIDS-om.

„The Mercury Phoenix Trust“, humanitarna organizacija osnovana nakon njegove smrti, podržava projekte za borbu protiv HIV-a i AIDS-a širom svijeta.

O životu legendarnog muzičara snimljen je film „Bohemian Rapsody“ s Ramijem Malekom u ulozi Fredija za koju je nagrađen Oskarom.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Fredi Merkuri dobio ulicu u Londonu / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.